Cartea noua: Retete Chef Bontea

Retete Chef Bontea

Rețetă supă de pui cu găluşte
Ingrediente:                                               
• ceapă,
• țelină, păstârnac,
• morcov, 
• țelină, păstârnac,
• morcov, 
• 2 ouă, 
• griș,
pătrunjel, 
• sare şi praf de copt 
Am pus puiul la fiert. 
L-am fiert 2-3 minute în altă oală, după care l-am spălat și îl pun din nou la fiert, ca să iasă supa curată.
Puiul este gata, acum adaug și legumele tăiate în bucăți mari, pentru că oricum le voi scoate.
Le las să fiarbă la foc mic și pun și toate cotoarele de pătrunjel în ea.
Praful de copt se pune pentru a ieşi găluştele pufoase 
Ouăle și praful de copt, pe care-l amestec cu grișul, ca să nu facă cocoloașe.
Batem ouăle bine, punem griș și amestecăm.
Cu cât facem compoziția mai tare a găluștelor, cu atât ele vor trage mai multă supă și riști să rămâi fără zeamă.
Consistența trebuie să curgă din tel și o las 5 minute, ca să se umfle grișul.
Între timp, scot carnea și legumele din supă, dacă vreți, puteți curăța cărnița și să o lăsați în supă, și cu morcovul la fel.
Ideea este că supa nu trebuie să fiarbă, când punem găluștele.
Le facem mai mari, cu o linguriță.
Îi pun capac, când termin, la foc foarte mic, să se gătească foarte bine.

Pulpa de miel cu legume
ingrediente:
  • piper boabe, 
  • pulpa de miel
  • 300 ml de vin roșu sec, 
  • foi de dafin,
  • puțină apă,
  • ulei de măsline,
  • o sfeclă și jumătate,
  • 4 morcovi,
  • cimbru și miere.
  • sare,
piper,
Pentru a prepara rețeta, se condimentează pulpa de miel cu sare și piper, se așază într-o tavă și se unge cu ulei de măsline.
Ulterior, se adaugă usturoi, piper boabe, vin roșu sec, foi de dafin și puțină apă în tavă.
Pentru a obține o crustă frumoasă, se ungem pulpa cu ulei de măsline.
Separat, se condimentează legumele cu sare, piper măcinat și cimbru, se amestecă cu miere și ulei de măsline și se pun într-o altă tavă.
Mai apoi adăugăm aproximativ 200 ml de ulei de măsline și miere.
Tava cu legume se pune la cuptor împreună cu cea cu miel și se coc timp de cel puțin o oră, la 160-170 grade Celsius.

TOCĂNIȚĂ SICILIANĂ DE VINETE
Ingrediente:
  • Vinete
  • 50 ml ulei de măsline
  • 2 buc vinete
  • 1 lingură sare
  • 1 linguriță piper
  • 1 lingură oregano
Tocănița
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 buc ceapă albă
  • 3 căței usturoi
  • 60 g măsline verzi
  • 3 linguri capere
  • 3 linguri oțet balsamic
  • 4 buc roșii tăiate cuburi
  • 4 linguri suc de roșii
  • 1/2 legătură pătrunjel
Înainte să te apuci de gătirea vinetelor, îți recomand să le cureți de coajă, în special dacă aceasta este prea groasă.
Le tai cuburi și le călești cam 5-6 minute cu ulei de măsline, în mai multe tranșe într-o tigaie la foc mediu spre mic. 
Am tot adăugat ulei de măsline pe parcurs, vinetele absorb destul de mult.
Lasă vinetele într-un bol separat.
Ai mare grijă la cantitatea de sare folosită, în cazul în care măslinele și caperele folosite sunt în saramură.
Într-o oală medie călește ceapa cu puțin ulei de măsline la foc mediu spre mic, până ajunge ușor translucidă, după care adaugă usturoiul zdrobit la presă și le mai călești pentru un minut.
Adaugă măslinele vezi, caperele și oțetul. Le lași la gătit pentru câteva minute, până când oțetul s-a evaporat un pic, după care pui roșiile cuburi și sucul de roșii.
Lași să fiarbă cam 13 minute, până legumele ajung să fie mai moi.
Adaugă cuburile de vinete gătite în oală și amestecă bine.
Lasă tocănița să ajungă la temperatura camerei, astfel se vor îmbina toate aromele foarte bine.


Tofu cu sos de soia şi fasole chinezească
Ingrediente:
- tofu,
- fasole chinezească,
- ghimbir,
- usturoi,                                                           
- ulei de floarea soarelui,
- sos de soia,
- zahăr,
- amidon,
- făină
Mod de preparare:
Se călesc ghimbirul proaspăt şi usturoiul în ulei de floarea soarelui, apoi se adaugă sosul de soia, puţin zahăr şi se lasă să fiarbă.
Se leagă cu puţin amidon.
Tofu se taie cubuleţe, se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei.
Fasolea chinezească se blansează puţin şi apoi se montează farfuria.
Se tropeşte cu ulei de susan şi se presară puţină ceapă verde tocată mărunt.

Salată de vinete cu dovlecei și ardei copți
Ingrediente
Pentru rețeta de față vinetele și ardeii se coc în modul clasic. Dovlecelul se fierbe și se scurge bine. Salata se poate prepara și transformând toate ingredientele într-o pastă, dar și tocându-le mai grosier. 
   
·       2 vinete mari
·       2 dovlecei
·       3 ardei capia, roșii
·       3 căței de usturoi
·       75-80 ml ulei 
·       sare și piper, după gust
·       pătrunjel verde.
 Mod de preparare
Începem prin a coace vinetele și ardeii, pe grătar, plită, sau la cuptor. După coacere, curățăm vinetele și le tocăm mai grosier decât la salata clasică. Nu le transformăm în pastă. Ardeii îi curățăm și îi tăiem în bucăți mai mari.
Curățăm dovlecelul, îl tocăm în cuburi și îl punem la fiert, în apă cu sare. După ce este bine fiert, îl lăsăm la scurs, până se răcește. Apoi stoarcem cubulețele de dovlecel ușor în mâini, pentru a fi siguri ca eliminăm lichidul din ele. Altfel ne iese salata prea apoasă.
Dovlecelul se poarte coace sau se fierbe, pentru salată curățăm usturoiul, îl pisăm cu sare, apoi îl frecăm cu ulei, ca pentru mujdei.
Când avem toate aceste ingrediente pregătite, le amestecăm într-un vas. Potrivim gustul cu sare și piper și dăm salata de vinete cu dovlecei și ardei copți la rece pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a o servi.
Lăsată un timp la rece, aromele ingredientelor au timp să se întrepătrundă, iar salata va fi delicioasă.
O servim presărată cu frunze de pătrunjel verde, tocate mărunt.
Pătrunjelul verde aduce un plus de aromă și culoare salatei

Gogoși de post, rețeta lui chef Sorin Bontea.
ingrediente,
                                                                 
  • 750 ml apă, 
  • 35 g drojdie proaspătă, 
  • 4 linguri zahăr, 
  • 1/2 lingură sare, 
  • 4 linguri ulei floarea soarelui.
Se amestecă toate ingredientele se lasă la dospit și gata gogoșile!

PULPE DEZOSATE LA AIRFRYER
Ingrediente
·   pulpe de pui - dezosate, cu sau fără piele
·  ulei de măsline - ajută la obținerea unei cruste frumos rumenite și adaugă o aromă delicioasă
 

·  condimente - sare, piper, boia dulce, usturoi deshidratat, fulgi de ceapă, oregano
Uscați pulpele tamponându-le cu șervete de hârtie. Folosind o pensulă, ungeți carnea cu ulei de măsline.
 Amestecați într-un bol toate condimentele din listă, apoi le presărați uniform peste carne, pe toate părțile.
 Dacă nu vă grăbiți, acoperiți carnea cu folie alimentară și lăsați-o pe blatul de lucru pentru 15 minute. Va avea gust mai bun, pentru că aromele au timp să intre în fibrele cărnii. Dacă vă grăbiți, o puteți găti imediat.
 Preîncălziți friteuza la 200 de grade pentru 3 minute, apoi așezați carnea în coș, cu partea unde a fost pielea (sau cu pielea) în sus. Fără hârtie de copt! Setați timerul la 20 de minute.
La jumătatea timpului, adică dupa 10 minute, deschideți coșul și cu un clește întoarceți rapid carnea pe partea cealaltă. Continuați gătirea.
La finalul celor 20 de minute setate, întoarceți din nou carnea și o mai lăsați încă 5 minute tot la 200 de grade. În funcție de carne și de aparat, poate fi nevoie să ajustați timpul 1-2 minute în plus sau în minus. Lăsați carnea să se odihnească 5 minute înainte de servire.