Cartea noua: Alexandru-Sautner

Alexandru-Sautner



Chiftele umplute cu ou / Oua scotiene
Avem nevoie de:
  • 600 gr carne tocata amestec porc si vita
  • 1 cartof potrivit
  • 1 morcov
  • 1 ou
  • 1 ceapa mica
  • 1-2 catei de usturoi
  • sare si piper dupa gust
  • patrunjel verde tocat
  • 2 linguri pesmet
Pentru invelis:
  • 1 ou
  • 2 lingurite mustar cu piper
  • pesmet
  • faina pentru dat oul prin ea,
Mai intai punem ouale la fiert timp de 7-8 minute. Ouale trebuie sa fie fierte tari.Le luam de pe foc si le punem in apa rece 1-2 minute apoi le decojim.
Cartoful si morcovul le dam pe razatoarea mica si le stoarcem bine. Ceapa si usturoiul le tocam marunt. Adaugam aceste ingrediente peste carnea tocata impreuna cu oul, sarea si piperul si patrunjelul tocat. Le amestecam bine toate si adaugam si pespetul si omogenizam.
Punem intr-o farfurie faina, in alta oul batut amestecat cu mustar si in alta pesmetul.
Ouale le dam prin faina si le invelim cu amestecul de carne tocata. Puteti imparti de la inceput carnea in 7 parti egale. Eu am intins in palma carnea, am asezat oul in palma peste carne si am acoperit apoi oul.
Bila obtinuta o dam mai intai prin ou apoi prin pesmet. Procedam la fel si cu restul.
Asezam chiftelele uriase in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de aprox 35 minute, pana se rumenesc frumos.
Scoatem din cuptor si dupa ce s-au racit le feliem si le servim alaturi de alte aperitive.

Ouă fierte la air fryer
 Ouă fierte la air fryer pot fi gătite moi, tari sau medii 
Se preîncălzește friteuza cu aer la 130°C.
Se adaugă ouăle în coșul de friteuză și se gătesc 15 minute pentru ouă fierte tari. 
Se scot și scufundă într-o baie de gheață. Se curăță de coajă.
Pentru ouăle fierte moi, se gătesc 10 minute. Pentru ouăle fierte medii se lasă 12 minute.
Dacă ai ouă de țară poți să faci un test simplu pentru a vedea cât de proaspete sunt. Umple un bol cu apă și adaugă ouăle. Ouăle proaspete vor sta la fund, în timp ce ouăle vechi sau mai puțin proaspete vor pluti sau se vor ridica la suprafață din cauza aerului acumulat în interiorul cojii.

Salata orientala de post
Ingrediente:
  • 1 kg de cartofi
  • 150 gr masline
  • o ceapa alba
  • Sare
  • piper negru, proaspat macinat
Se pregatesc ingredientele.
Se pun la fiert cartofii. Cand sunt gata, se scurge apa si se lasa sa se raceasca.
Se decojesc si se taie in bucati de marime egala.
Ceapa se curata si se taie in fasii subtiri.
Se pun cartofii, ceapa taiata si maslinele intr-un bol incapator.
Se adauga ulei, otet si se potriveste de gust cu sare si piper.
Se amesteca bine si se da la rece.
Se serveste ca atare sau alaturi de friptura.

Cartofi striviti cu rozmarin si usturoi
Ingrediente:
  • 1 kg cartofi albi, de preferat noi
  • piper proaspat macinat
  • rozmarin
  • cativa catei de usturoi
Se pregatesc ingredientele.
Usturoiul se curata, apoi piseaza sau zdrobeste. Se spala cartofii si se pun la fiert intregi.
Se fierb pana cand devin moi daca sunt intepati cu furculita. Trebuie sa ramana putin tari, pentru ca se vor coace si in cuptor.
Cartofii se scurg de apa si se aseaza in tava.
Se aplatizeaza fiecare cartof, fie cu un pahar sau cu pasatorul de piure de cartofi.
Se presara sare, piper, rozmarin si usturoi zdrobit sau pisat si se pune o bucatica de unt.
Se da tava la cuptor pentru 20-25 de minute sau pana cand se rumenesc, la 215 grade. Se intorc la jumatatea timpului.
Se pot servi langa friptura, dar si ca atare, insotiti de o salata.

Desert pasca cu branza si ciocolata
 Ingrediente
Pentru blat:
  • 1 ou
  • 50 g zahăr
  • 100 g unt
  • 150 ml lapte
  • 150 g făină albă
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt
 Pentru umplutură:
  • 700 g brânză de vaci
  • 120 g zahăr
  • 4 ouă
  • 100g smântână
  • esență de vanilie
  • 50g griș
  • 100 g stafide
 Pentru glazură:
  • 120 g ciocolată amăruie
  • 50 ml lapte
Mod de preparare
Blatul: 
Mixezi bine oul cu zahărul măcinat și un praf de sare. Când și-a dublat volumul, adaugi untul la temperatura camerei, omogenizezi, apoi torni laptele.
Separat, amesteci făina cu praful de copt și cacaua, apoi adaugi amestecul și omogenizezi bine.
Torni 3/4 din compoziție într-o tavă rotundă cu pereți detașabili (de 23 cm), tapetată cu hârtie de copt.
Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, pentru 12 minute.
Crema:
Între timp, pregătești umplutura. Separi albușurile de gălbenușuri. 
Mixezi brânza cu zahărul măcinat, gălbenușurile și smântâna cu ajutorul unui blender vertical.
Adaugi esența de vanilie și grisul și albușul bătut spumă tare și omogenizezi ușor. La final adaugi stafidele. 
Scoți tava din cuptor și torni brânza, iar deasupra, pui restul de compoziție din blat.
Dai din nou tava la cuptor și lași aproximativ 50-60 de minute până când trece testul cu scobitoarea. Lași să se răcească în tavă, apoi transferi pe un platou.
Ciocolata amăruie mărunțită o pui într-un ibric, împreună cu laptele și o lași până se topește și se omogenizează. Ungi pasca cu glazura de ciocolată.
O lași la frigider câteva ore și o servești.

 Salam de ciocolată
                                                  

Ingrediente
3 linguri de miere 40 ml lapte 340 g iaurt grecesc 5 linguri de pudră de cacao 300 g biscuiți Lapte Alune
Preparare
Amestecați iaurtul grecesc cu laptele, pudra de cacao și mierea.
Fărâmați biscuiții și adăugați câteva alune. Amestecați cu crema și formați salamul de ciocolată. Refrigerați timp de 3 ore.