Cartea noua: Alexandru-Sautner

Alexandru-Sautner


Chiftele umplute cu ou / Oua scotiene
Avem nevoie de:
  • 600 gr carne tocata amestec porc si vita
  • 1 cartof potrivit
  • 1 morcov
  • 1 ceapa mica
  • 1-2 catei de usturoi
  • sare si piper dupa gust
  • patrunjel verde tocat
  • 2 linguri pesmet
Pentru invelis:
2 lingurite mustar cu piper
pesmet
faina pentru dat oul prin ea,
Mai intai punem ouale la fiert timp de 7-8 minute. Ouale trebuie sa fie fierte tari.Le luam de pe foc si le punem in apa rece 1-2 minute apoi le decojim.
Cartoful si morcovul le dam pe razatoarea mica si le stoarcem bine. Ceapa si usturoiul le tocam marunt. Adaugam aceste ingrediente peste carnea tocata impreuna cu oul, sarea si piperul si patrunjelul tocat. Le amestecam bine toate si adaugam si pespetul si omogenizam.
Punem intr-o farfurie faina, in alta oul batut amestecat cu mustar si in alta pesmetul.
Ouale le dam prin faina si le invelim cu amestecul de carne tocata. Puteti imparti de la inceput carnea in 7 parti egale. Eu am intins in palma carnea, am asezat oul in palma peste carne si am acoperit apoi oul.
Bila obtinuta o dam mai intai prin ou apoi prin pesmet. Procedam la fel si cu restul.
Asezam chiftelele uriase in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de aprox 35 minute, pana se rumenesc frumos.
Scoatem din cuptor si dupa ce s-au racit le feliem si le servim alaturi de alte aperitive.

Ouă fierte la air fryer
Ouă fierte la air fryer pot fi gătite moi, tari sau medii 
Se preîncălzește friteuza cu aer la 130°C.
Se adaugă ouăle în coșul de friteuză și se gătesc 15 minute pentru ouă fierte tari. 
Se scot și scufundă într-o baie de gheață. Se curăță de coajă.
Pentru ouăle fierte moi, se gătesc 10 minute. Pentru ouăle fierte medii se lasă 12 minute.
Dacă ai ouă de țară poți să faci un test simplu pentru a vedea cât de proaspete sunt. Umple un bol cu apă și adaugă ouăle. Ouăle proaspete vor sta la fund, în timp ce ouăle vechi sau mai puțin proaspete vor pluti sau se vor ridica la suprafață din cauza aerului acumulat în interiorul cojii.

Salata orientala de post
Ingrediente:
  • 1 kg de cartofi
  • 150 gr masline
  • o ceapa alba
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
Se pregatesc ingredientele.
Se pun la fiert cartofii. Cand sunt gata, se scurge apa si se lasa sa se raceasca.
Se decojesc si se taie in bucati de marime egala.
Ceapa se curata si se taie in fasii subtiri.
Se pun cartofii, ceapa taiata si maslinele intr-un bol incapator.
Se adauga ulei, otet si se potriveste de gust cu sare si piper.
Se amesteca bine si se da la rece.
Se serveste ca atare sau alaturi de friptura.

Cartofi striviti cu rozmarin si usturoi
Ingrediente:
  • cartofi striviti
  • rozmarin si usturoi.
  • 1 kg cartofi albi, de preferat noi
  • piper proaspat macinat
  • rozmarin
  • cativa catei de usturoi
Se pregatesc ingredientele.
Usturoiul se curata, apoi piseaza sau zdrobeste. Se spala cartofii si se pun la fiert intregi.
Se fierb pana cand devin moi daca sunt intepati cu furculita. Trebuie sa ramana putin tari, pentru ca se vor coace si in cuptor.
Cartofii se scurg de apa si se aseaza in tava.
Se aplatizeaza fiecare cartof, fie cu un pahar sau cu pasatorul de piure de cartofi.
Se presara sare, piper, rozmarin si usturoi zdrobit sau pisat si se pune o bucatica de unt.
Se da tava la cuptor pentru 20-25 de minute sau pana cand se rumenesc, la 215 grade. Se intorc la jumatatea timpului.
Se pot servi langa friptura, dar si ca atare, insotiti de o salata.

Desert pasca cu branza si ciocolata
Ingrediente
  • 1 ou
  • 50 g zahăr
  • 100 g unt
  • 150 ml lapte
  • 150 g făină albă
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt
  • Pentru umplutură:
  • 700 g brânză de vaci
  • 120 g zahăr
  • 4 ouă
  • 100g smântână
  • esență de vanilie
  • 50g griș
  • 100 g stafide
  • Pentru glazură:
  • 120 g ciocolată amăruie
  • 50 ml lapte
Mod de preparare
Blatul:
Mixezi bine oul cu zahărul măcinat și un praf de sare. Când și-a dublat volumul, adaugi untul la temperatura camerei, omogenizezi, apoi torni laptele.
Separat, amesteci făina cu praful de copt și cacaua, apoi adaugi amestecul și omogenizezi bine.
Torni 3/4 din compoziție într-o tavă rotundă cu pereți detașabili (de 23 cm), tapetată cu hârtie de copt.
Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, pentru 12 minute.
Crema:
Între timp, pregătești umplutura. Separi albușurile de gălbenușuri.
Mixezi brânza cu zahărul măcinat, gălbenușurile și smântâna cu ajutorul unui blender vertical.
Adaugi esența de vanilie și grisul și albușul bătut spumă tare și omogenizezi ușor. La final adaugi stafidele. 
Scoți tava din cuptor și torni brânza, iar deasupra, pui restul de compoziție din blat.
Dai din nou tava la cuptor și lași aproximativ 50-60 de minute până când trece testul cu scobitoarea. Lași să se răcească în tavă, apoi transferi pe un platou.
Ciocolata amăruie mărunțită o pui într-un ibric, împreună cu laptele și o lași până se topește și se omogenizează. Ungi pasca cu glazura de ciocolată.
O lași la frigider câteva ore și o servești.

Salam de ciocolată
Ingrediente 
  • 3 linguri de miere
  • 40 ml lapte
  • 5 linguri de pudră de cacao 
  • 300 g biscuiți,
  • lapte
  • alune
  • 340 g iaurt grecesc
Amestecați iaurtul grecesc cu laptele, pudra de cacao și mierea. 
Fărâmați biscuiții și adăugați câteva alune.
Amestecați cu crema și formați salamul de ciocolată. Refrigerați timp de 3 ore.

Reteta de friptura de miel
  • 1 pulpa de miel de spate
  • capatana de usturoi pisat
  • 4-5 catei de usturoi
  • 2-3 linguri de ulei
  • piper
  • sare
  • vin alb
Ungem pulpa de miel cu usturoiul pisat, o masam bine, pe ambele parti.Apoi, folosind cateii de usturoi, pe ca ii taiem in felii mai mici, impanam pulpa de miel. Facem niste taieturi mici si punem bucatile de usturoi in interior.
Presaram sare si piper peste pulpa, pe ambele parti. Va recomand sa folositi piper proaspat macinat, astfel va avea o aroma mult mai buna.
Lasam pulpa la frigider pentru cateva ore, ideal este sa stea peste noapte. In felul acesta aromele se vor armoniza, vor patrunde mai bine in carne, iar friptura noastra va fi mult mai gustoasa.
Scoatem pulpa de miel din frigider, o lasam acoperita pe masa, la temperatura camerei. Trebuie sa se incalzeasca, niciodata nu bagam carnea rece in cuptor.
Punem pulpa intr-o tava, in tava punem putina apa. Nu dorim ca friptura sa se arda, dar dorim sa facem coacerea inabusita. Peste pulpa turnam putin ulei si o masam usor.
Acoperim tava cu folie de aluminiu sau cu un capac.Punem tava in cuptorul preincins, la temperatura maxima. 
Lasam friptura la foc maxim pentru 15-20 de minute, in felul acesta totul da in clocot repede si se formeaza o crusta la suprafata fripturii.
>Dupa acest timp, reducem focul la aproximativ 160 de grade Celsius, foc minim la cuptoarele pe gaz. Lasam friptura timp de 2 ore la cuptor. Din cand in cand mai scoatem folia si mai turnam putina apa in tava, ca friptura sa nu se arda. De asemeni, mai ungem friptura cu sosul din tava.
Cand carnea este bine patrunsa, o probam cu o furculita, scoatem folia si lasam friptura sa se rumeneasca. La final punem in tava si vinul.
Mai lasam sa se rumeneasca timp de 15 minute, aproximativ.
Dupa ce o scoatem din cuptor, o lasam sa respire 10-15 minute, exact cat o asezam pe platou. In acest fel, carnea se relaxeaza, devine mult mai frageda si mai fina.
Puneti alaturi o garnitura de sezon, depinde ce va doriti.
Poate fi o salata de leurda – reteta aici.
Eu am pregatit niste cartofi micuti, pe care i-am pus in tava, langa friptura de miel, spre final. I-am tavalit bine prin sosul lasat de carne. Cand s-au patruns, am scos folia de aluminiu si am lasat totul sa se rumeneasca.
Carnea e frageda, nici nu e nevoie de cutit, se rupe usor doar cu furculita. Iar cartofii sunt absolut deliciosi.

Drob de miel 
Ingrediente
  • 500 g organe miel
  • 1 legatura generoasa ceapa verde
  • 50 g smantana groasa
  • 1-2 linguri de ulei
  • 2 oua
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 legatura mica marar
  • 1 legatura mica patrunjel
Punem tigaia la incins, punem putin ulei in ea, o lingura de ulei.
Taiem bucati organele de miel.
Cand uleiul s-a incins, adaugam in tigaie bucatile de organe de miel si amestecam.
Adaugam ceapa verde, apoi adaugam un catel de usturoi sau cateva fire de usturoi verde. Punem si o jumatate de frunza de dafin.
Le mai lasam sa se gateasca, apoi adaugam o lingurita de sare, un varf de cutit de piper si putin cimbru.
Continuam sa amestecam in tigaie. Sunt gata in momentul in care scade sosul din tigaie.
Lasam organele sa se raceasca, apoi le dam prin blender. Trebuie sa le tocam, dar nu foarte, nu trebuie sa fie chiar o pasta.
Adaugam acum smantana si verdeata. Amestecati totul si apoi gustati, vedeti daca mai este nevoie de sare si piper.
Batem ouale putin cu o furculita, apoi le adaugam. Amestecam totul foarte bine, pana omogenizam compozitia drobului de miel.
Vom folosi o tava de chec pe care o tapetam cu hartie de copt.
Pentru inceput, adaugam jumatate din cantitate in tava. Punem ouale fierte, apoi punem si restul compozitiei de drob.
Nivelam deasupra. Punem tava la cuptor la o temperatura de 200 de grade Celsius, pentru 30-40 de minute.
Primele 10 minute acoperim cu folie de aluminiu, ca sa nu se arda deasupra, apoi scoatem folia si lasam sa se rumeneasca.