Ingrediente
- piept de pui/ carne de porc / vită
- sare
- piper- ierburi aromatice (cimbru, oregano, busuioc, rozmarin, pătrunjel sau mărar, în funcție de preferințe)
- fulgi de porumb
Mod de preparare
Primul pas este de a scufunda bucățile de carne, asezonate în prealabil cu sare piper și ierburi aromatice, într-un bol cu unt topit.
Apoi, le tăvălește printr-un amestec de fulgi de porumb zbrobiți cât mai fin, pe care le pune la prăjit într-o baie de ulei, în tigaie.
Astfel șnițelele ies extrem de crocante la exterior, aromate și cu o textură fină la interior.
Începe prin a clăti măslinele sub apă rece pentru a le îndepărta excesul de sare sau alte reziduuri.
Pune măslinele, usturoiul mărunțit, sucul de lămâie, uleiul de măsline, oregano-ul, sare și piper într-un blender sau un procesor de alimente și omogenizează.
Adaugă mascarpone și 4-5 gălbenușuri și mixează din nou.
Dacă este prea densă adaugă puțin lapte sau smântână pentru gătit
La final pune untul și amestecă intens pentru a obține o cremă foarte fină. Potrivește gustul final cu ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper
Ingrediente
- 500 de grame de ficat de pui;
- frunză de dafin;
- boabe de piper;

- 4-5 gălbenușuri fierte;
- piper,
- sare;
- muștar (opțional);
2-3 linguri de lapte;
2-3 linguri de coniac (opțional).
Mod de preparare
Fierbe, în apă cu sare, ficatul de pui, bine curățat, în care se pun o frunză de dafin și boabe de piper.
Ficatul se poate fierbe și în lapte, ceea ce-l va face mai dulce și mai fin sau îl poți găti în tigaie, cu ulei, usturoi și puțin apă.
Când este bine făcut, scurge lichidul și clătește rapid ficățeii sub jet de apă rece.
Cu ajutorul unui robot de bucatarie sau cu un blender, mixează ficățeii, împreună cu untul moale și gălbenușurile bine fierte.
Se potrivește de sare și piper.
Se poate adăuga, după gust, și puțin muștar.
Consistența perfectă se obține adăugând o linguriță, două de lapte
Se poate pune în compoziție o lingură, două de coniac, pentru o aromă specială.
Ouăle pot fi umplute și cu o pastă de pui cu maioneză (se combină carne de pui fiartă cu: muștar, maioneză, sare, piper, usturoi).
Ouă umplute cu pastă de pește
Ingrediente
- 10 ouă fierte tare, curățate și tăiate în două
- 200 g file de sardine în suc propriu;
- 50 g unt gras;- ceapă roșie;
- suc și coajă rasă de lămâie.
Mod de preparare
Scurge bine de ulei sau suc propriu conserva de pește.
Fileurile de pește, untul moale și gălbenușurile se pasează într-un blender sau cu un robot, până rezultă o pastă fină, omogenă.
Adaugă sucul și coaja de lămâie (după gust), sare și piper.
La final pune ceapa care a fost dată prin răzătoare și scursă bine înainte și amesteca bine.
Poți înlocui ceapa cu câteva fire de mărar tocate mărunt.
Cu această compoziție umple jumătățile de oua fierte.
Decorează cu piper roșu măcinat grosier
Ouă umplute cu pastă de măsline
Ingrediente
- 10 ouă fierte tare;
- 100 g unt;
- 250 g de măsline;

- 2 căței de usturoi;
Ingrediente ardei copți în cuptor, cea mai simplă metodă
1. Pornim cuptorul și-l setăm
la 190°C, ventilat. Spălăm bine ardeii și îi tăiem în jumătate, pe lungime.
2. Eliminăm complet cotorul și
semințele, dacă dorim răzuim și vinișoarele din interior. Putem limpezi ardeii
curățați sub jet de apă rece, ca să ne asigurăm că am scăpat de orice urmă de
semințe. Îi scurgem bine de apă și îi zvântăm în interior cu șervete de hârtie
absorbantă de bucătărie.
3. Pregătim tava cuptorului,
așternând-o cu hârtie de copt. Aranjăm ardeii curățați cu pielița în sus și
sunt gata de cuptor. Ne asigurăm, înainte de a-i băga în cuptor, că sunt bine
zvântați și pe partea superioară (cea expusă).
5. Imediat ce scoatem din
cuptor acești ardei copți, îi acoperim cu șervete de bucătărie curate, în strat
dublu. Îi lăsăm să se aburească sub șervet până se răcoresc aproape până la
temperatura camerei. Aburul va ajuta ca pielița să se desprindă complet.
6. După ce ardeii copți s-au răcorit, pielița se va desprinde foarte ușor, de cele mai multe ori dintr-o singură bucată, maximum două. Se curăță perfect inclusiv capetele mai ”crețe” ale ardeilor.
Pe măsură ce-i decojim, îi punem într-un castron curat. Îi putem folosi imediat pentru salata de ardei copți sau putem să-i includem în alte preparate, sunt perfect curați și cu gust excelent!
Să vă fie de
folos!
Mic dejun, cu șuncă și ouă de prepeliță
Ingrediente pentru două porții:
- 2 felii de tortilla,
- 4 felii de șuncă,
- 2 felii de cașcaval,
- castraveți murați, pătrunjel,

Mod de preparare
Conform spuselor lui Cătălin Scărlătescu, prima dată trebuie să ungeți feliile de tortilla cu margarină.
Apoi adăugați feliile de șuncă, cașcavalul, castraveții murați, ouăle de prepeliță fierte și puțin zdrobite.
Mai apoi presărați pătrunjelul pe deasupra, iar la final trebuie doar să rulați felia de tortilla cu toate ingredientele.
entru a fi servită, rulata trebuie tăiată, de preferință, pentru a obține niște „rondele”.
Mămăligă fiartă în lapte cu brânză și ou
Ingrediente
- 250 de grame de mălai
- 500 mililitri apă

- 500 de mililitri de lapte
- 4 ouă
- 50 de grame de unt
- 200 de grame de cașcaval ras pe răzătoarea cu ochiuri mari
- 1 linguriță de sare
- 200 de grame de brânză de burduf, sfărâmată
smântână,
Mod de preparare
1. Pentru această mămăligă fiartă în lapte, evident, am pus la fiert, într-o oală cu volul ceva mai mare, să nu dea în foc laptele, apa și laptele, în același timp. Am adăugat sarea și după ce a fiert lichidul a dat semn că vrea să se umfle, am adăugat în ploaie mălaiul.
2. În timp ce am turnat mălaiul, treptat, am amestecat încontinuu, cu telul în formă de pară, pentru a evita formarea cocoloașelor.
3. După ce am încorporat tot mălaiul, am redus focul la minimum posibil și am acoperit oala cu capacul. Am amestecat viguros, din când în când, insistând pe fundul oalei, nu cumva să se prindă. După 10 minute de gătire, acoperită, am oprit focul și am lăsat mămăliga să se odihnească, sub capac, încă 5 minute. E de preferat să iasă mai molcuță, nu foarte vârtoasă.
4. În timp ce s-a făcut mămăliga fiartă în lapte, am preîncălzit cuptorul la 190°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație. În același răstimp, am pregătit și un vas termorezistent, ungându-l cu puțin unt. Forma mea e de ceramică termorezistentă și are dimensiunile de 26 x 20 cm.
5. Deîndată, fără să pierd timpul, ca să nu apuce să se răcească mămăliga, am pus în tavă, cu lingura, jumătate din mămăliga fiartă în lapte.
6. Cu dosul lingurii, pe care am uns-o cu puțin unt, am întins mămăliga într-un strat uniform, în tavă. Am păstrat deoparte cam 1 linguriță de unt și aproximativ 2 linguri cu vârf din cașcavalul ras. Restul de cașcaval, brânza de burduf și untul rămas, tăiat în bucățele mici, le-am distribuit peste mămăligă.
7. Deasupra brânzeturilor, am distribuit tot restul de mămăligă fiartă în lapte, formând un strat uniform. Cu dosul lingurii, unsă cu un pic de unt, am netezit mămăliga, apoi, tot cu dosul lingurii, am în mămăligă patru adâncituri, cât să încapă câte un ou.
8. În fiecare dintre aceste adâncituri am pus câte o bucățică mică de unt. Am spart, pe rând, ouăle, într-un castronel, apoi le-am pus cu grijă în locurile pe care le-am pregătit pentru ele.
9. Pe fiecare ou, am presărat câte puțină sare, să fie asezonat. Imediat, am presărat pe deasupra restul de cașcaval ras, pe care l-am păstrat deoparte (vezi pasul 6).
10. Am dat mămăliga la cuptor, unde am lăsat-o 35 de minute. Timpul de coacere depinde de cuptor, ideea e ca ouăle să fie suficient de gătite (cu albușul complet coagulat) iar cașcavalul să se topească și să prindă urme de rumen, de jur împrejur. Dacă preferați să fie și gălbenușul complet făcut, puteți ține tava la cuptor o durată mai lungă de timp.
Ardei umpluți cu carne
- 10 ardei grași;
- 600 g carne de porc (sau porc și vită)
- 2 cepe medii;
- 150 g orez;
- legătură de mărar;
-pătrunjel; - un ou;
- boia de ardei;
- câteva crenguțe de cimbru;
- 4-5 linguri de ulei;
- 3 linguri de bulion gros;
- lingură de făină.
Mod de preparare
Curăță ardeii de cotoare și de nervurile din interior.
Așează-i în vasul în care îi vei pregăti în picioare, unul lângă altul.
Toacă ceapa, verdețurile și spală în două-trei ape orezul.
Pune împreună într-un vas carnea, ceapa tocată, orezul și verdeață
Adaugă boia, sare, piper, oul și orezul.
Pune o lingură de bulion gros.
Amestecă bine compoziția.
Este gata când seamănă cu o pastă.
Poți pune și una-două linguri de apă foarte rece. Va face compoziția pufoasă.
Umple ardeii pe rând.
Înmoaie capătul în făină și scutură bine. Lasă ardeii deoparte.
Pune făina rămasă, uleiul și bulionul în vasul în care vei fierbe ardeii.
Amestecă bine și pune pe foc două-trei minute.
Se va forma un sos gros. Asta este ceea ce se pune pe fundul oalei la ardei umpluți.
Pune ardeii unul lângă altul în sosul format.
Pune crenguțele de cimbru și toarnă apă fierbinte peste ardei, de pe marginea vasului, nu direct peste ei.
Pune capac și fierbe la foc mic circa 30 de minute.
Transferă oala la cuptor, fără capac, pentru alte 40 de minute, la foc potrivit.
Sunt gata când sosul a scăzut la jumătate.
Servește ardeii umpluți cu iaurt gras ori smântână și ardei iute verde.
Ardei umpluți vegani – rețetă mediteraneană
Ingrediente
- 500 g suc de roșii;
- 250 grame de roșii în suc propriu;
- Fulgi de ardei iute;
- 2 catei de usturoi;
- 20-25 de măsline verzi;

- 300 g orez basmati ori jasmine;
busuioc proaspăt, tocat;
- 3 linguri de nuci de pin prăjite;
- sare, piper, o linguriță de zahăr;
- 2-3 linguri ulei de măsline.
Mod de preparate
Pune pasta de rosii într-un vas rezistent care poate fi pus la cuptor, suficient de mare încât să încapă și ardeii.
Pune fulgii de ardei, o linguriță de zahăr, sare, piper și 50 ml apă.
Pune și frunze de busuioc tocate, jumătate din măsline și jumătate din usturoi.
Adaugă o lingură de ulei de măsline. Dă deoparte.
Taie ardeii în jumătate pe lung (poți păstra codița), curăță-i de semințe, nervuri și așează-i în sosul pregătit cu partea tăiată în sus.
Presară în fiecare ardei puțină sare. Coace-i circa 20 de minute.
Între timp, pune orezul cu o lingură de ulei, restul de usturoi, semințele de pin și măsline rămase pe foc.
Călește totul câteva minute, apoi pune roșiile în suc propriu și încă 250 de ml de apă.
Fierbe la foc mic circa 15 minute sau până lichidul este absorbit de orez. Potrivește de sare și piper.
Umple ardeii copți cu amestecul de orez (nu-ți faceți griji cu privire la sucuri care s-au adunat în ardei).
Pune restul de orez pe lângă ardei în sosul de rosii, amestecă puțin, apoi se întoarce tava la cuptor pentru alte 10-15 minute sau până când orezul este complet gătit.
Servește alături cu salată verde simplă și lipii cade.
Ciorbă de ardei umpluți
Ingrediente
- 500 g carne tocată;
- 4 cepe medii;
- 2 morcovi;
- 50 g orez;

- 3 linguri ulei;
- țelină mică
- 500 ml suc de roșii;
- sare, piper, cimbru;
- 12-14 ardei grasi mici;
- Marar, patrunjel
- 3 linguri de smântână.
Mod de preparare
Începe prin a face ciorba.
Toacă mărunt două cepe.
Dă prin răzătoarea mare morcovii și țelina.
Pune legumele la călit în ulei. Pune sare.
Ține totul pe foc doar 3-5 minute atât cât legumele să prindă gust, iar ceapa să devină sticloasă.
Amestecă. Pune două căni cu apă (nu mai mult) și pune capac.
Fierbe totul la foc mic pentru 10-15 minute. Completează cu apă dacă scade prea mult.
Când legumele sunt 80% fierte pune sucul de roșii și completează cu încă un litru de apă.
Potrivește de sare. Lasă să fiarbă la foc mic, cu capac, încă 5 minute
Pregătește compoziția pentru ardei.
Vei pune carne, orez, 2 cepe tocate și mărarul. Pune sare și piper.
Poți adăuga opțional boia de ardei afumat și un ou întreg.
Curăță ardeii și umple-i cu amestecul de carne.
Lasă circa o jumătate de centimetru liber și sigilează-i gura ardeilor cu făină (pui făină într-o farfurie și inmoi gura ardeilor).
Pune ardeii toți în ciorba pregătită. Pune la fiert, la foc mic, cu capac, pentru 30-40 de minute.
Când ciorba de ardei umpluți este gata (ardei sunt bine fierți) dă deoparte.
Scoate câteva linguri de zeamă, amestecă cu smântâna și răstoarnă totul la loc în oală.
Toacă foarte mărunt pătrunjelul și pune-l peste.
ZECE RETETE DE SARATELE
1.
SARATELE CU CASCAVAL
Mod
de preparare:
Se cerne mai intai faina si se pune-o intr-un bol incapator, impreuna cu sarea. Separat,
se sfarama drojdia intr-un bol, se adauga o lingurita de zahar si se amesteca
bine, apoi se toarna apa minerala si se amesteca din nou. Se topeste margarina
la cuptorul cu microunde.
Se adauga drojdia si margarina topita peste faina si se framanta bine, pana
cand se obtine un aluat moale. Se lasa la dospit pentru 15 minute, intr-un loc
calduros, apoi se intinde aluatul pentru saratele cu sucitorul, se unge cu ulei
si se taie. Optional, se poate presara seminte de chimen, mac
sau susan. Se pun fasiile de aluat intr-o tava pe care introduceti in cuptorul
preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 12 minute.
(Sursa: www.beko.ro)
Mod
de preparare:
Se pun ingredientele intr-un bol
10. SĂRĂȚELE CU CHEDDAR
Ingrediente:
250 g faina
100 g unt
1 ou
1 lingura smantana – 30 g
Cheddarseminte
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu untul la temperatura camerei (bucatele). Se obtine un aluat nisipos, peste care se adauga galbenusul si lingura de smantana. Se obtine un aluat moale, nelipicios, care se pune la rece pentru 1/2 ora.
Se scoate aluatul din frigider, se intinde intr-o foaie subtire cu ajutorul unui sucitor.
Se razuieste pe suprafata lui branza cheddar. Impaturiti in doua si treceti cu sucitorul pe suprafata lui, de 2-3 ori. Se razuieste iarasi putina branza cheddar, impaturiti din nou aluatul in doua si iarasi intindeti putin cu sucitorul. Se continua asa, pana cand ajungeti la un patratel de 7/7 cm, aprox. Intinderea cu sucitorul a aluatului impaturit are rolul de a facilita intrarea branzei in aluat.
Patratelul astfel obtinut se intinde cu sucitorul intr-o foaie de 2 cm grosime. Se unge cu ou, se mai presara niste cheddar si seminte sise decupeaza saratelele. Se introduc in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 30 minute. Sunt gata atunci cand vor prinde o culoare frumoasa, deasupra.