Cartea noua: chef Catalin Scarlatescu

chef Catalin Scarlatescu

Rețeta de șnițele Cătălin Scărlătescu
Ingrediente
- piept de pui/ carne de porc / vită
- sare
- piper
- ierburi aromatice (cimbru, oregano, busuioc, rozmarin, pătrunjel sau mărar, în funcție de preferințe)
- fulgi de porumb
- unt
Mod de preparare
Primul pas este de a scufunda bucățile de carne, asezonate în prealabil cu sare piper și ierburi aromatice, într-un bol cu unt topit.
Apoi, le tăvălește printr-un amestec de fulgi de porumb zbrobiți cât mai fin, pe care le pune la prăjit într-o baie de ulei, în tigaie.
Astfel șnițelele ies extrem de crocante la exterior, aromate și cu o textură fină la interior.
Mod de preparate
Începe prin a clăti măslinele sub apă rece pentru a le îndepărta excesul de sare sau alte reziduuri.
Pune măslinele, usturoiul mărunțit, sucul de lămâie, uleiul de măsline, oregano-ul, sare și piper într-un blender sau un procesor de alimente și omogenizează.
Adaugă mascarpone și 4-5 gălbenușuri și mixează din nou.
Dacă este prea densă adaugă puțin lapte sau smântână pentru gătit
La final pune untul și amestecă intens pentru a obține o cremă foarte fină. Potrivește gustul final cu ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper

Ouă umplute cu pate de ficat 
Ingrediente 
- 500 de grame de ficat de pui;
- frunză de dafin;
- boabe de piper;
                                                                    
- 100 grame unt;
- 4-5 gălbenușuri fierte;
- piper,
- sare;
- muștar (opțional);
2-3 linguri de lapte;
2-3 linguri de coniac (opțional).
Mod de preparare
Fierbe, în apă cu sare, ficatul de pui, bine curățat, în care se pun o frunză de dafin și boabe de piper.
Ficatul se poate fierbe și în lapte, ceea ce-l va face mai dulce și mai fin sau îl poți găti în tigaie, cu ulei, usturoi și puțin apă.
Când este bine făcut, scurge lichidul și clătește rapid ficățeii sub jet de apă rece.
Cu ajutorul unui robot de bucatarie sau cu un blender, mixează ficățeii, împreună cu untul moale și gălbenușurile bine fierte.
Se potrivește de sare și piper.
Se poate adăuga, după gust, și puțin muștar.
Consistența perfectă se obține adăugând o linguriță, două de lapte
Se poate pune în compoziție o lingură, două de coniac, pentru o aromă specială.
Ouăle pot fi umplute și cu o pastă de pui cu maioneză (se combină carne de pui fiartă cu: muștar, maioneză, sare, piper, usturoi).

Ouă umplute cu pastă de pește
Ingrediente
- 10 ouă fierte tare, curățate și tăiate în două
- 200 g file de sardine  în suc propriu;
- 50 g unt gras;
- ceapă roșie;
- suc și coajă rasă de lămâie. 
Mod de preparare
Scurge bine de ulei sau suc propriu conserva de pește.
Fileurile de pește, untul moale și gălbenușurile se pasează într-un blender sau cu un robot, până rezultă o pastă fină, omogenă.
Adaugă sucul și coaja de lămâie (după gust), sare și piper.
La final pune ceapa care a fost dată prin răzătoare și scursă bine înainte și amesteca bine.
Poți înlocui ceapa cu câteva fire de mărar tocate mărunt.
Cu această compoziție umple jumătățile de oua fierte.
Decorează cu piper roșu măcinat grosier

Ouă umplute cu pastă de măsline
Ingrediente
- 10 ouă fierte tare;
- 100 g unt;

- 250 g de măsline;                                    

- 2 căței de usturoi;



Mic dejun, cu șuncă și ouă de prepeliță
Ingrediente pentru două porții:
- 2 felii de tortilla,
- 4 felii de șuncă,
- 2 felii de cașcaval,
- castraveți murați, pătrunjel,
margarină și 4 ouă de prepeliță.
Mod de preparare
Conform spuselor lui Cătălin Scărlătescu, prima dată trebuie să ungeți feliile de tortilla cu margarină.
Apoi adăugați feliile de șuncă, cașcavalul, castraveții murați, ouăle de prepeliță fierte și puțin zdrobite.
Mai apoi presărați pătrunjelul pe deasupra, iar la final trebuie doar să rulați felia de tortilla cu toate ingredientele.
entru a fi servită, rulata trebuie tăiată, de preferință, pentru a obține niște „rondele”.

Mămăligă fiartă în lapte cu brânză și ou
Ingrediente
- 250 de grame de mălai
- 500 mililitri apă                     

- 500 de mililitri de lapte
- 4 ouă
- 50 de grame de unt
- 200 de grame de cașcaval ras pe răzătoarea cu ochiuri mari
- 1 linguriță de sare
- 200 de grame de brânză de burduf, sfărâmată
smântână,
Mod de preparare
1. Pentru această mămăligă fiartă în lapte, evident, am pus la fiert, într-o oală cu volul ceva mai mare, să nu dea în foc laptele, apa și laptele, în același timp. Am adăugat sarea și după ce a fiert lichidul a dat semn că vrea să se umfle, am adăugat în ploaie mălaiul.
2. În timp ce am turnat mălaiul, treptat, am amestecat încontinuu, cu telul în formă de pară, pentru a evita formarea cocoloașelor.
3. După ce am încorporat tot mălaiul, am redus  focul la minimum posibil și am acoperit oala cu capacul. Am amestecat viguros, din când în când, insistând pe fundul oalei, nu cumva să se prindă. După 10 minute de gătire, acoperită, am oprit focul și am lăsat mămăliga să se odihnească, sub capac, încă 5 minute. E de preferat să iasă mai molcuță, nu foarte vârtoasă.
4. În timp ce s-a făcut mămăliga fiartă în lapte, am preîncălzit cuptorul la 190°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație. În același răstimp, am pregătit și un vas termorezistent, ungându-l cu puțin unt. Forma mea e de ceramică termorezistentă și are dimensiunile de 26 x 20 cm.
5. Deîndată, fără să pierd timpul, ca să nu apuce să se răcească mămăliga, am pus în tavă, cu lingura, jumătate din mămăliga fiartă în lapte.
6. Cu dosul lingurii, pe care am uns-o cu puțin unt, am întins mămăliga într-un strat uniform, în tavă. Am păstrat deoparte cam 1 linguriță de unt și aproximativ 2 linguri cu vârf din cașcavalul ras. Restul de cașcaval, brânza de burduf și untul rămas, tăiat în bucățele mici, le-am distribuit peste mămăligă.
7. Deasupra brânzeturilor, am distribuit tot restul de mămăligă fiartă în lapte, formând un strat uniform. Cu dosul lingurii, unsă cu un pic de unt, am netezit mămăliga, apoi, tot cu dosul lingurii, am în mămăligă patru adâncituri, cât să încapă câte un ou.
8. În fiecare dintre aceste adâncituri am pus câte o bucățică mică de unt. Am spart, pe rând, ouăle, într-un castronel, apoi le-am pus cu grijă în locurile pe care le-am pregătit pentru ele.
9. Pe fiecare ou, am presărat câte puțină sare, să fie asezonat. Imediat, am presărat pe deasupra restul de cașcaval ras, pe care l-am păstrat deoparte (vezi pasul 6).
10. Am dat mămăliga la cuptor, unde am lăsat-o 35 de minute. Timpul de coacere depinde de cuptor, ideea e ca ouăle să fie suficient de gătite (cu albușul complet coagulat) iar cașcavalul să se topească și să prindă urme de rumen, de jur împrejur. Dacă preferați să fie și gălbenușul complet făcut, puteți ține tava la cuptor o durată mai lungă de timp.

Ardei umpluți cu carne

Ingrediente
- 10 ardei grași;
- 600 g carne de porc (sau porc și vită)
- 2 cepe medii;
- 150 g orez;

- legătură de mărar;
-pătrunjel; 
- un ou;
- boia de ardei;
- câteva crenguțe de cimbru; 
- 4-5 linguri de ulei;
- 3 linguri de bulion gros;
- lingură de făină.
Mod de preparare
Curăță ardeii de cotoare și de nervurile din interior.
Așează-i în vasul în care îi vei pregăti în picioare, unul lângă altul.
Toacă ceapa, verdețurile și spală în două-trei ape orezul.
Pune împreună într-un vas carnea, ceapa tocată, orezul și verdeață
Adaugă boia, sare, piper, oul și orezul.
Pune o lingură de bulion gros.
Amestecă bine compoziția.
Este gata când seamănă cu o pastă.
Poți pune și una-două linguri de apă foarte rece. Va face compoziția pufoasă.
Umple ardeii pe rând.
Înmoaie capătul în făină și scutură bine. Lasă ardeii deoparte.
Pune făina rămasă, uleiul și bulionul în vasul în care vei fierbe ardeii.
Amestecă bine și pune pe foc două-trei minute.
Se va forma un sos gros. Asta este ceea ce se pune pe fundul oalei la ardei umpluți.
Pune ardeii unul lângă altul în sosul format.
Pune crenguțele de cimbru și toarnă apă fierbinte peste ardei, de pe marginea vasului, nu direct peste ei.
Pune capac și fierbe la foc mic circa 30 de minute.
Transferă oala la cuptor, fără capac, pentru alte 40 de minute, la foc potrivit.
Sunt gata când sosul a scăzut la jumătate.
Servește ardeii umpluți cu iaurt gras ori smântână și ardei iute verde.

Ardei umpluți vegani – rețetă mediteraneană
Ingrediente
- 500 g suc de roșii;
- 250 grame de roșii în suc propriu;
- Fulgi de ardei iute;
- 2 catei de usturoi;
- 20-25 de măsline verzi;
                                                  
- 4-5 ardei grași medii;
- 300 g orez basmati ori jasmine;
busuioc proaspăt, tocat;
- 3 linguri de nuci de pin prăjite;
- sare, piper, o linguriță de zahăr;
- 2-3 linguri ulei de măsline.
Mod de preparate
Pune pasta de rosii într-un vas rezistent care poate fi pus la cuptor, suficient de mare încât să încapă și ardeii.
Pune fulgii de ardei, o linguriță de zahăr, sare, piper și 50 ml apă.
Pune și frunze de busuioc tocate, jumătate din măsline și jumătate din usturoi.
Adaugă o lingură de ulei de măsline. Dă deoparte.
Taie ardeii în jumătate pe lung (poți păstra codița), curăță-i de semințe, nervuri și așează-i în sosul pregătit cu partea tăiată în sus.
Presară în fiecare ardei puțină sare. Coace-i circa 20 de minute.
Între timp, pune orezul cu o lingură de ulei, restul de usturoi, semințele de pin și măsline rămase pe foc.
Călește totul câteva minute, apoi pune roșiile în suc propriu și încă 250 de ml de apă.
Fierbe la foc mic circa 15 minute sau până lichidul este absorbit de orez. Potrivește de sare și piper.
Umple ardeii copți cu amestecul de orez (nu-ți faceți griji cu privire la sucuri care s-au adunat în ardei).
Pune restul de orez pe lângă ardei în sosul de rosii, amestecă puțin, apoi se întoarce tava la cuptor pentru alte 10-15 minute sau până când orezul este complet gătit.
Servește alături cu salată verde simplă și lipii cade.

Ciorbă de ardei umpluți 
Ingrediente
- 500 g carne tocată;
- 4 cepe medii;
- 2 morcovi;
- 50 g orez;                                        

- 3 linguri ulei;
- țelină mică
- 500 ml suc de roșii;
- sare, piper, cimbru;
- 12-14 ardei grasi mici;
- Marar, patrunjel
- 3 linguri de smântână.
Mod de preparare
Începe prin a face ciorba.
Toacă mărunt două cepe.
Dă prin răzătoarea mare morcovii și țelina.
Pune legumele la călit în ulei. Pune sare.
Ține totul pe foc doar 3-5 minute atât cât legumele să prindă gust, iar ceapa să devină sticloasă.
Amestecă. Pune două căni cu apă (nu mai mult) și pune capac.
Fierbe totul la foc mic pentru 10-15 minute. Completează cu apă dacă scade prea mult.
Când legumele sunt 80% fierte pune sucul de roșii și completează cu încă un litru de apă.
Potrivește de sare. Lasă să fiarbă la foc mic, cu capac, încă 5 minute
Pregătește compoziția pentru ardei.
Vei pune carne, orez, 2 cepe tocate și mărarul. Pune sare și piper.
Poți adăuga opțional boia de ardei afumat și un ou întreg.
Curăță ardeii și umple-i cu amestecul de carne.
Lasă circa o jumătate de centimetru liber și sigilează-i gura ardeilor cu făină (pui făină într-o farfurie și inmoi gura ardeilor).
Pune ardeii toți în ciorba pregătită. Pune la fiert, la foc mic, cu capac, pentru 30-40 de minute.
Când ciorba de ardei umpluți este gata (ardei sunt bine fierți) dă deoparte.
Scoate câteva linguri de zeamă, amestecă cu smântâna și răstoarnă totul la loc în oală.
Toacă foarte mărunt pătrunjelul și pune-l peste.

ZECE RETETE DE SARATELE

1. SARATELE CU CASCAVAL

 Ingrediente:
·       250 g faina
·       250 g unt
·       250 g cascaval
·       1 ou
·       sare

 Mod de preparare:
Pentru aluatul de saratele, amestecam faina impreuna cu untul si cascavalul ras. Adaugam si sare si framantam bine. Cand s-a omogenizat totul, iar aluatul a devenit consistent, il lasam o jumatate de ora la frigider. Dupa ce a stat suficient, aluatul se intinde intr-o foaie de grosimea unui deget, formam saratelele cu sablon, apoi le asezam intr-o tava tapetata cu unt si faina. Deasupra lor se intinde cu o pensula, oul batut spuma, presaram sare si putin cascaval ras si dam la cuptor. Vor fi gata in 15 minute.

 2. SĂRĂȚELE CU BRÂNZĂ ȘI CHIMEN

 Ingrediente:
·       500 grame făină
·       250 grame unt cu 82% grăsime
·       100 de grame brânză telemea scursă bine de saramură (să nu fie exagerat de umedă)
·       100 de grame brânză de burduf
·       200 grame iaurt natur, 3,5% grăsime
·       1 lingură de chimen
·       1 ou pentru finisat sărățelele pe deasupra
·       în plus, făină pentru presărat planul de lucru
·       în plus, semințe de chimen, de mac sau susan pentru presărat pe deasupra sărățelelor

 Mod de preparare:
Se pune făina într-un castron încăpător. Untul rece se rade deasupra făinii, la fel telemeaua, se mărunțește brânza de burduf.  Se adaugă  și chimenul, măcinat. Sare nu se adaugă, pentru că brânzeturile sunt destul de sărate. Aluatul pentru sărățele cu brânza se frământă rapid, de preferință cu robotul, pentru ca grăsimile să nu se topească, doar atât până când toată compoziția va avea aspectul granulat, ca de nisip.
Se adaugă iaurtul tot deodată și se frământă rapid, doar cât e nevoie să se adune laolaltă aluatul. Se scoate aluatul de sărățele cu brânză pe planul de lucru. Se presează în formă dreptunghiulară (ca o cărămidă) și se învelește în folie alimentară. Se dă aluatul la frigider pentru minimum 3 ore sau chiar peste noapte. În acest timp, bacteriile benefice (bacilul lactic) din iaurt vor declanșa un proces de fermentare a aluatului așa încât acesta se va afâna fără să fi adăugat drojdie sau alți afânători.
După trecerea timpului de odihnă, se presară planul de lucru cu făină. Se împarte aluatul în 2 bucăți egale. Se întinde aluatul cu sucitorul în foi cu grosime uniformă de aproximativ 5 mm. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius. Se bate oul cu furculița doar cât să se lichefieze și cu o pensulă fină se unge aluatul pe toată suprafața. Se decupează sărățele în forma dorită, de obicei în formă de bastonașe (de exemplu cu un tipar de patiserie) dar li se pot da și alte forme, după preferință.
Se presară pe deasupra cu chimen, mac sau susan. Aceste sărățele cu brânză, gata formate, se așează în tăvi acoperite cu hârtie de copt. Se coc sărățelele la 180 de grade Celsius până se rumenesc frumos (15-20 minute). Vor fi mai crocante dacă se rumenesc bine. Imediat ce sunt scoase din cuptor, nu sunt încă crocante, dar vor deveni după ce se răcesc.
Sărățelele complet reci se pot păstra săptămâni  în șir într-o cutie bine închisă, într-un loc răcoros.

 3. SALEURI CU BRANZA DE BURDUF

 Ingrediente:
·       500 gr de faina
·       1 borcanel de smantana
·       25 gr de drojdie dizolvata in jumatate de pahar de lapte
·       250-300 gr branza de burduf
·       1/2 pahar ulei
·       2 oua
·       Seminte de susan

 Mod de preparare:
Faina se amesteca cu drojdia dizolvata in lapte. Se framanta. Se adauga deasupra smantana si un ou. Se amesteca bine.
Adaugam uleiul si branza data pe razatoare. Se face o coca tare. Se da la rece pentru o ora. Se intinde aluatul sub forma de foi subtiri. Se pot taia fie fasii, fie cu forme speciale . Se ung cu ou si se presara cu seminte de susan
Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Se lasa la foc potrivit (aprox. 180 grade) 30 de minute.

 4. SALEURI DIN ALUAT DE FOIETAJ
Ingrediente:
·       un pachet de foietaj
·       250 g cascaval razuit
·       boia de ardei dulce
·       1 ou
·       sare
·       chimen (susan)

 Mod de preparare:
Pachetul contine 2 foi. Se ia o foaie si se intinde pe masa tapetata cu putina faine. Se intinde pana cand se obtine o foaie de doua ori mai mare decat dimensiunea originala.
Foia se taie in 2 bucati egale. Pe una dintre ele se presara cascaval razuit, boia de ardei dulce si sare. Se aseaza cealalta bucata peste cea presarata, se presara cu putina faina si se intinde din nou, doar putin, pana se lipesc cele doua parti. Procedam la fel cu cealalta foaie.
Se tai saratele, se unge cu oul batut putin. Se presara cascaval ras, chimen (susan). Se aseaza in tava si se baga in cuptorul preincalzit la 200 grade, se coace aproximativ 15 minute pana ce se rumenesc usor.

 5. SARATELE CU BRANZA DE VACI
 Ingrediente:
·       300g faina
·       300g branza de vaci
·       100g unt
·       2 galbenusuri
·       1/2 lingurita de sare
·       pentru uns deasupra:
·       1 ou
·       sare, chimen, susan, mac

 Mod de preparare:
Galbenusurile de ou se amesteca cu branza si untul apoi se adauga faina si sarea si se framanta usor.
Aluatul se pune la rece cel putin o ora sau de seara pana dimineata.
Scoatem aluatul din frigider si il lasam putin apoi il intindem intr-o foaie de 1/2 cm grosime.
Taiem saratele, le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu ou batut.
Deasupra presaram susan, chimen, mac sau chiar sare.
Coacem saratelele la 180 grade C timp de 15 minute (pana se rumenesc).

 6. SARATELE CU TELEMEA SI CHIMEN

 Ingrediente:
·       250 gr margarina
·       1 ou
·       1 lingura otet
·       400 gr branza telemea rasa
·       100 ml lapte
·       500 gr faina
·       10 gr drojdie proaspata
·       pentru uns deasupra:
·       1 galbenus amestecat cu 2 linguri lapte
·       chimen
·       100 gr cascaval ras

Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele pana obtinem o coca omogena. Se pune aluatul intr-o folie si se lasa 3- 4 ore la frigider.
Se imparte coca in 4 parti. Se intinde o foaie nu foarte groasa (astfel incat saratelele sa se coaca bine, sa iasa crocante) si se decupeaza saratele , apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte. Celelalte trei parti de coca se tin la frigider.
Se presara cascaval si chimen si se coc in cuptorul preincalzit (cca. 180 grade) aproximativ 15- 20 minute.
Se procedeaza la fel si cu restul de coca.
Ies aproximativ patru tavi.

 7. SĂRĂȚELE FĂRĂ GLUTEN
Ingrediente:
·       75 g unt
·       125 g telemea sărată
·       250 g făină fără gluten
·       50 g smântână
·       1 buc ou +
·       1 buc ou pentru uns deasupra
·       1/2 linguriță sare

Pentru presărat deasupra:
·       50 g parmezan
·       50 g cașcaval
·       după preferințe susan, chimen, seminte, mac

Mod de preparare:
Toate ingredientele se amestecă într-un castron până se obține un aluat moale și omogen.
Se înfăinează blatul de lucru, iar apoi se întinde aluatul într-o foaie cam de 1 cm înălțime. Se unge deasupra cu ou bătut, se presară sare, cașcavalul și parmezanul și semințele.
Se taie cu un tipar în formă de sărățele  și se dau la cuptor până se rumenesc deasupra.

 8. SĂRĂȚELE VEGANE

 Ingrediente:
·       300 g faina
·       150 ml apa minerala
·       15 g drojdie proaspata
·       70 g margarina
·       1 lingurita sare
·       1 lingurita zahar
·       Ulei
·       seminte de mac, chimen sau susan, dupa preferinte

Mod de preparare:
Se cerne mai intai faina  si se pune-o intr-un bol incapator, impreuna cu sarea. Separat, se sfarama drojdia intr-un bol, se adauga o lingurita de zahar si se amesteca bine, apoi se toarna apa minerala si se amesteca din nou. Se topeste margarina la cuptorul cu microunde.
Se adauga drojdia si margarina topita peste faina si se framanta bine, pana cand se obtine un aluat moale. Se lasa la dospit pentru 15 minute, intr-un loc calduros, apoi se intinde aluatul pentru saratele cu sucitorul, se unge cu ulei si se taie. Optional, se poate presara seminte de chimen, mac sau susan. Se pun fasiile de aluat intr-o tava pe care introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 12 minute.
(Sursa: www.beko.ro)

 9. SĂRĂȚELE VEGANE
Ingrediente:
·       1 pahar de apa
·       1 pahar de ulei de masline
·       un praf de sare neiodata
·       1-2 linguri de fulgi de ceapa (se gasesc la marile magazine la raionul de condimente )
·       1-2 linguri de mac
·       faina integrala, cat cuprinde

Mod de preparare:
Se pun ingredientele intr-un bol, se amesteca si se framanta pana se obtine o coca vartoasa, completand de cate ori e nevoie cu faina. Se intinde cu sucitorul o foaie de aproximativ 1/2 cm si se taie fasii sau se decupeaza cu un dispozitiv. Se rasucesc si se pun in tava tapetata cu hartie de copt. Se baga in cuptor preincalzit la 220 grade pentru 10 minute sau pana cand capata o culoare frumos rumenita. Sfat: se consuma dupa ce s-au racit.

10. SĂRĂȚELE CU CHEDDAR
·       Ingrediente:
·       250 g faina
·       100 g unt
·       1 ou
·       1 lingura smantana – 30 g
·       Cheddar
·       seminte 
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu untul la temperatura camerei (bucatele). Se obtine un aluat nisipos, peste care se adauga galbenusul si lingura de smantana. Se obtine un aluat moale, nelipicios, care se pune la rece pentru 1/2 ora.
Se scoate aluatul din frigider, se intinde intr-o foaie subtire cu ajutorul unui sucitor. Se razuieste pe suprafata lui branza cheddar. Impaturiti in doua si treceti cu sucitorul pe suprafata lui, de 2-3 ori. Se razuieste iarasi putina branza cheddar, impaturiti din nou aluatul in doua si iarasi intindeti putin cu sucitorul. Se continua asa, pana cand ajungeti la un patratel de 7/7 cm, aprox. Intinderea cu sucitorul a aluatului impaturit are rolul de a facilita intrarea branzei in aluat.
Patratelul astfel obtinut se intinde cu sucitorul intr-o foaie de 2 cm grosime. Se unge cu ou, se mai presara niste cheddar si seminte si se decupeaza saratelele. Se introduc in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 30 minute. Sunt gata atunci cand vor prinde o culoare frumoasa, deasupra.