Cartea noua: Orlando-Zaharia

Orlando-Zaharia


  Orlando Zaharia, chef la restaurantul Pagaia, din Bucureşti

Raci cu 
un sos din pastă de wasabi
Ingrediente:
  • 2 felii de pâine
  • 1 căţel de usturoi
  • 1 praf de sare
  • 1 foaie de dafin
  • 10 boabe de piper
  • wasabi, după gust
  • 30 g cremă de brânză
  • 30 g iaurt
  • 30 ml supă de peşte
Speli racii în mai multe ape. 
Pui apă la fiert cu sare, usturoi şi cu foaia de dafin. Când clocoteşte, adaugi racii şi îi ţii 5 minute. 
Îi laşi să se răcească în apa în care au fiert, apoi scoţi carnea şi o pui în blender cu miezul de nuci, o felie de pâine şi cu uleiul. 
Păstrezi carnea şi cozile de la 2 raci, pentru decor.
Separat, faci un sos din pastă de wasabi, cremă de brânză, iaurt şi supă de peşte pe care le dai la blender. Prăjeşti felia de pâine rămasă. Pui pe-o farfurie sos de wasabi, felia de pâine prăjită peste care aşezi scordoleaua.
Wasabi. Ce este și cum poți să faci sosul chiar acasă la tine
Wasabi este nelipsit de lângă sushi. Pasta verde, foarte iute și aromată, se îmbină perfect cu sosul de soia și cu ingredientele delicate de sushi.
Gustul de wasabi nu poate fi confundat cu nimic. Este iute și condimentat, însă nu la fel de picant ca un ardei iute. De obicei, se consumă cu sos de soia alături și ghimbir murat, iar cele trei au rolul de a amplifica aromele sushi.
De cele mai multe ori wasabi se consumă cu sushi, însă nu este singura sa întrebuințare. Datorită conținutului său de nutrienți are multiple beneficii și asupra sănătății.
                                          

 Macaroane la cuptor
ingrediente
-macaroane - 100 g-lapte  
-ouă - 2 buc
-vanilie - 1/2 linguriță
zahăr - 60 g
Macaroanele se fierb, se scurg și se distribuie în boluri (10x5 cm).
Ouăle se bat.
Untul, zahărul și vanilia se adaugă în lapte.
Amestecul se pune scurt la foc mic, cât să se topească untul și zahărul.
Apoi se toarnă peste ouă și se amestecă.
Compoziția rezultată se toarnă peste macaroane. Se gătește la programul de coacere. Mai întâi, timp de 5 minute, la 185 de grade, apoi reduceți la 180 și mai lăsați macaroanele în air fryer 15 minute.

Supă rapidă de mazăre și mentă 
 Ingrediente 
• 1/2 porție (13 g) Formula 1 cu aromă de vanilie 
• 2 măsuri (12 g) Formula3 Pudră Proteică 
• 6 fire de ceapă verde, curățate 
• 300 g mazăre congelată 
• 800 ml supă fierbinte de legume 
• 1 lingură de frunze de mentă,tocate 
• Un vârf de sare și piper negru, pentru condimentare 

Pune ceapa verde și mazărea în blender. 
Toarnă supa fierbinte și adăugă menta tocată. 
Adaugă Formula 1 cu aromă de vanilie și Formula 3 PPP și amestecă bine până la omogenizare. 
Adăugă condimente după gust. 
Această supă este de asemenea delicioasă și dacă adaugi coriandru în loc de mentă și ½ de ardei iute verde, tocat.

Rețetă de gulaș de porc cu găluște 
ingrediente        
·         2 bucăți mari de ceapă 
·         2 bucăți de morcovi
·         1 bucată de păstârnac
·         1 linguriță de chimen
·         1 bucată de ardei kapia
·         1 legătură de pătrunjel verde
·         700 gr cotlet de porc
·         500 gr făină
·         5 ouă
·         1 lingură pastă de gulaș dulce
·         1 lingură pastă de gulaș picant
·         200 gr pastă de tomate, dulce
100 ml ulei de floarea soarelui
sare și piper, după gust
Se curăță legumele și se toacă cuburi, respectiv, se dau pe răzătoare. Tot în cuburi se toacă și carnea de porc.
Se pune ulei într-o oala la încins și se rumenește carnea de porc până se schimbă la culoare. Se condimentează cu sare și chimen și se amestecă bine pentru o rumenire uniformă.
Apoi, se transferă carnea în alt vas, iar în grăsimea din oală se adaugă ceapa tăiată cubulețe mici, ardeiul cubulețe mici, morcovi răzuiți, păstârnacul răzuit și se călesc ușor, presărate cu puțină sare.
Când legumele sunt pătrunse, se adaugă carnea și pasta de tomate. se amestecă pentru omogenizare, apoi se adaugă cartofii, puțin piper și se completează cu apă până sunt bine acoperite ingredientele. Se lasă la fiert până când scade bine preparatul, iar legumele și carnea sunt pătrunse.
Între timp, se formează compoziția pentru găluște amestecând ouăle cu puțină sare și piper, apoi adăugând treptat făină, până rezultă o compoziție omogenă. Se ia cu lingura din compoziție și se scufundă în sosul din oală.
Când găluștele se ridică la suprafață, iar legumele și carnea sunt fierte, se adaugă pasta de gulaș dulce și pasta de gulaș iute, dar și chimen după gust. Se mai lasă gulașul să mai fiarbă 10 minute, apoi se stinge focul și se adaugă pătrunjel verde, tocat mărunt.

RONDELE DE SOMON CU GLAZURA SI OREZ BASMATI
Ingrediente:
  • 2 rondele maricele somon afumat
  • 4 linguri ulei masline
  • sucul si coaja de la 1 lamaie
  • 1/2 lingurita ghimbir ras
  • 1 lingura miere de albine
  • 1 lingura mustar cu boabe
  • sare de mare rasnita
  • piper praspat macinat
  • Pentru orez basmati:
  • 1 lingura ulei de masline
  • 170 g orez basmati
  • 1 catel mic usturoi tocat cubulete mici
  • 220 ml apa
  • 250 ml supa de pui/ supa de legume
  • 1 cubulet de 2*2 cm de unt/ 2 linguri ulei
  • 2 fire ceapa verde tocata
  • cateva fire de patrunjel proaspat tocat
  • piper proaspat macinat
  • sare
Am pus rondelele de somon intr-un vas termorezistent.
Am maestecat intr-un bol coaja rasa de lamaie, sucul de lamaie, uleiul de masline, ghimbirul ras, mierea de albine si mustarul cu boabe.
Am pus vasul in cuptor, pe setarea de copt din partea de sus, la 210 °C pentru 15-20 minute, controland dupa 15 minute daca este auriu si ferm cand il apasam cu furculita. Am mutat vasul in cuptor pe randul cel mai ridicat pentru 2-3 minute.
Daca este gata se inchide cuptorul si  se lasa vasul in cuptor, la caldura, pana asamblam farfuria, mutand vasul catre mijlocul cuptorului. Chiar daca este oprit cuptorul, pestele continua sa se gatesaca la caldura.
In uleiul incins calim orezul cu usturoiul, amestecand continuu timp de 1-2 minute, pana se caleste putin orezul.In acest moment turnam supa si apa fierbinti si lasam la foc mediu-mic sa fiarba pana se absoarbe lichidul (in 15 minute este gata), apoi oprim focul, condimentam cu sare si piper, adaugam cubul de unt si acoperim cu un capac.
Tocam partea verde de la ceapa foarte fin, patrunjelul verde la fel, le punem in orez si amestecam pana se omogenizeaza.
Punem pe farfurie orezul, apoi pestele si servim.
Cum se prepara caramelul
200 ml frisca lichida
200 gr zahar tos
un varf cutit sare
Am pregatit o craticioara cu coada lunga
Am pus zaharul si-am pus cratita pe foc. Am amestecat usor pana s-a topit zaharul si a capatat culoarea chihlimbarului). Aveti grija, nu-l lasati sa se inchida prea tare la culoare pentru ca se amaraste.
Am dat craticioara deoparte de pe foc si-am pus untul, am amestecat si-am adaugat frisca.
Am pus cratita inapoi pe foc, am dat focul la mic  si am amestecat usor cu lingura. Zaharul devine o mare caramea  da’ o invartiti acolo pana se dilueaza complet. Adica aproximativ 5 minute.
Am oprit focul, am pus sarea si-am lasat sa se racoreasca cam 10 minute, apoi am luat cratita si-am pus-o intr-o alta cratita mai mare, cu apa rece. ps. va pacalesc, am pus dopul in chiuveta si acolo am pus-o in apa rece, da’ parca da mai bine daca zic c-am pus-o-n alta cratita
Am inceput sa frec cu lingura in sens circular, energic, pana ce caramelul a inceput sa pocneasca usor, asa ca la serbet
Doar de cateva ori a fost suficient.
Amestecati pana ce capata consistenta dorita si se deschide usor la culoare.
Dupa racire caramelul se mai ingroasa, la frigider se intareste chiar bine, dar foarte simplu-l faceti din nou fluid punand borcanasul in care l-ati turnat intr-un vas cu apa fierbinte.

Pască tradițională cu brânză.
Ingrediente
Pentru aluat:
  • 400 gr de făină
  • 5 gr de drojdie proaspătă
  • 2 gălbenușuri
  • 175 ml de lapte
  • 125 gr de zahăr
  • 25 gr de zahăr vanilat
  • 100 ml de ulei
  • 50 gr de unt
  • 4 ml esență de vanilie
  • puțină sare.
Pentru umplutură:
  • 750 gr de brânză proaspătă de vaci
  • 150 gr brânză telemea sărată
  • 100 gr de smântână
  • 2 ouă întregi + 3 albușuri
  • 100 gr de griș
  • 100 gr de zahăr
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
  • 100 gr de stafide
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 4 ml esență de vanilie
  • 1 gălbenuș pentru uns aluatul de deasupra.
Pune drojdia sfărâmată într-un bol, adaugă o lingură de zahăr și amestecă-le până când se diluează. Adaugă 3-4 linguri de lapte cald și o lingură de făină și omogenizează bine amestecul de ingrediente. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă-l la loc cald, pentru a se activa drojdia.
Amestecă laptele cald cu restul de zahăr până când acesta se topește. Încălzește uleiul și topește untul în el. Creează o adâncitură la mijlocul făinii din vas. Pune acolo, mai întâi puțin lapte cald, pe care îl amesteci cu puțină făină să creezi o bază. Apoi adaugă gălbenușurile amestecate cu un praf de sare, esența și zahărul vanilat. Toarnă puțin din amestecul de ulei cu unt și adaugă maiaua de drojdie activată.
Amestecă toate aceste ingrediente cu făina din bol, în timp ce torni treptat laptele, alternând cu amestecul de ulei cu unt. Frământă aluatul, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Frământă bine aluatul până când devine compact și nu se mai lipește de mâini.
Pune-l înapoi în bol, acoperă-l cu câteva ștergare și lasă-l la loc cald timp de 40-50 de minute sau până când își dublează volumul.
Pentru a preparaumplutura de brânză
 pune stafidele la hidratat în apă călduță, pentru 15-20 de minute. Amestecă brânzeturile cu zahărul, smântâna, coaja de lămâie și esența. Apoi adaugă ouăle și stafidele bine scurse. Adaugă și puțin griș pentru a absorbi lichidul lăsat de brânză.
După ce aluatul și-a dublat volumul, poți forma minunata pască tradițională cu brânză și stafide. Unge forma de copt cu ulei și presară făină. Apoi îmbracă cu 2/3 din aluat pereții interiori ai formei de copt și baza acesteia. Întinde compoziția de brânză cu stafide în interior.
Acoperă forma de copt cu un ștergar și las-o la loc cald timp de 15-20 de minute. Încălzește cuptorul la 165 de grade Celsius și pune forma de copt cu pască în cuptor pentru 15 minute.
Între timp, împletește aluatul oprit pentru a crea marginile și crucea de la pască.
Scoate pasca din cuptor, așază împletiturile pe margini și la mijloc, formând crucea. Unge-le cu gălbenuș de ou și pune din nou pasca la cuptor, până când aluatul de deasupra se rumenește frumos la suprafață.
Secționează delicioasa pască tradițională cu brânză și stafide doar după ce se răcește bine, pentru a deveni umplutura de brânză mai fermă.