Ciorbă de salată verde cu afumătură
Pentru
această supă absolut delicioasă îți mai trebuie partea verde de la ceapă, o
ceapă roșie tăiată
cubulețe, dar și un ardei roșu.
ingrediente, baza pentru ciorba
de salată verde. Acestea se vor
adăuga
în același timp în oală.
Următorul pas: pune ulei
la încins într-o cratiță.
Nu
prăji ingredientele, ci călește-le puțin.
Pe măsură ce acestea se
călesc, adaugă treptat apă. Ca să îți dai seama că preparatul lichid va ieși ca
la carte, în momentul în care adaugi primul pahar cu apă, grăsimea ar trebui să
iasă la suprafață.
Apoi, ai nevoie de patru
ouă din care vei face o omletă. Rumenește-o bine, scoate-o de pe aragaz și
las-o pe masă.
Ai apoi nevoie de 600 de
grame de smântână și iaurt, combinate și 6 ouă. Bate bine aceste ingrediente.
Amestecul trebuie bine omogenizat. Adaugă 70 de mililitri de oțet.
Amestecul
special pentru ciorbă trebuie bine legat și lăsat la rece. Omleta trebuie
tăiată apoi în bucăți mai mici. Se va adăuga în oală doar după ce vei amesteca
bine în ciorbă smântâna cu iaurt și oțet lăsate la rece.
Între timp, taie salata în
fâșii și presar-o în ciorbă, în timp ce aceasta deja fierbe.
„Cel mai simplu, pentru o
ciorbă, se pune într-o farfurie, se răcește puțin și astfel poți să simți dacă
are sare destulă. Când e fierbinte, nu îți poți da seama dacă e bine sărată”,
Înainte de introducerea
amestecului de smântână și iaurt, pune puțină zeamă de la ciorbă într-un bol
separat. Amestecă cu smântâna căci astfel nu se va tăia. Pune apoi totul înapoi
în oală.
Ardei umpluți cu carne
Ingrediente
·
10 ardei grași;
·
600 g carne de porc (sau porc și vită);
·
2 cepe medii;
·
legătură mare de mărar;
·
Câteva fire de pătrunjel;
·
Un ou;
·
linguriță de boia de ardei afumat;
·
Sare și piper;
·
Câteva crenguțe de cimbru;
·
4-5 linguri de ulei;
·
3 linguri de bulion gros;
·
lingură de făină.
Mod de preparare
Curăță ardeii de cotoare și de nervurile din interior.
Așează-i în vasul în care îi vei pregăti în picioare,
unul lângă altul.
Toacă ceapa, verdețurile și spală în două-trei ape
orezul.
Pune împreună într-un vas carnea, ceapa tocată, orezul și
verdeață
Adaugă boia, sare, piper, oul și orezul.
Pune o lingură de bulion gros.
Amestecă bine compoziția.
Este gata când seamănă cu o pastă.
Poți pune și una-două linguri de apă foarte rece. Va face
compoziția pufoasă.
Umple ardeii pe rând.
Înmoaie capătul în făină și scutură bine. Lasă ardeii
deoparte.
Pune făina rămasă, uleiul și bulionul în vasul în care
vei fierbe ardeii.
Amestecă bine și pune pe foc două-trei minute.
Se va forma un sos gros. Asta este ceea ce se pune pe
fundul oalei la ardei umpluți.
Pune ardeii unul lângă altul în sosul format.
Pune crenguțele de cimbru și toarnă apă fierbinte peste
ardei, de pe marginea vasului, nu direct peste ei.
Pune capac și fierbe la foc mic circa 30 de minute.
Transferă oala la cuptor, fără capac, pentru alte 40 de
minute, la foc potrivit.
Sunt gata când sosul a scăzut la jumătate.
Servește ardeii umpluți cu iaurt gras ori smântână și
ardei iute verde.
Ingrediente
- 500 g carne tocată;
- 2 morcovi;
- 50 g orez;
- 3 linguri ulei;
- țelină mică
- 500 ml suc de roșii;
- Sare, piper, cimbru;
- 12-14 ardei grasi mici;
- Marar, patrunjel;
- 3 linguri de smântână.
Mod de preparare
Începe prin a face ciorba.
Toacă mărunt două cepe.
Dă prin răzătoarea mare morcovii și țelina.
Pune legumele la călit în ulei. Pune sare.
Ține totul pe foc doar 3-5 minute atât cât legumele să prindă gust, iar ceapa să devină sticloasă.
Amestecă. Pune două căni cu apă (nu mai mult) și pune capac.
Fierbe totul la foc mic pentru 10-15 minute. Completează cu apă dacă scade prea mult.
Când legumele sunt 80% fierte pune sucul de roșii și completează cu încă un litru de apă.
Potrivește de sare. Lasă să fiarbă la foc mic, cu capac, încă 5 minute
Pregătește compoziția pentru ardei.
Vei pune carne, orez, 2 cepe tocate și mărarul. Pune sare și piper.
Poți adăuga opțional boia de ardei afumat și un ou întreg.
Curăță ardeii și umple-i cu amestecul de carne.
Lasă circa o jumătate de centimetru liber și sigilează-i gura ardeilor cu făină (pui făină într-o farfurie și inmoi gura ardeilor).
Pune ardeii toți în ciorba pregătită. Pune la fiert, la foc mic, cu capac, pentru 30-40 de minute.
Când ciorba de ardei umpluți este gata (ardei sunt bine fierți) dă deoparte.
Scoate câteva linguri de zeamă, amestecă cu smântâna și răstoarnă totul la loc în oală.
Toacă foarte mărunt pătrunjelul și pune-l peste.
Ciorbă de salată verde cu afumătură
Pentru această supă absolut delicioasă îți trebuie partea verde de la ceapă, o ceapă roșie tăiată cubulețe, dar și un ardei roșu.
Se pun într-un bol toate aceste ingrediente, baza pentru ciorba de salată verde. Acestea se vor adăuga în același timp în oală.
Următorul pas: pune ulei la încins într-o cratiță.
Pe măsură ce acestea se călesc, adaugă treptat apă. Ca să îți dai seama că preparatul lichid va ieși ca la carte, în momentul în care adaugi primul pahar cu apă, grăsimea ar trebui să iasă la suprafață.
Apoi, ai nevoie de patru ouă din care vei face o omletă. Rumenește-o bine, scoate-o de pe aragaz și las-o pe masă.
Ai apoi nevoie de 600 de grame de smântână și iaurt, combinate și 6 ouă. Bate bine aceste ingrediente. Amestecul trebuie bine omogenizat. Adaugă 70 de mililitri de oțet.
Amestecul special pentru ciorbă trebuie bine legat și lăsat la rece. Omleta trebuie tăiată apoi în bucăți mai mici. Se va adăuga în oală doar după ce vei amesteca bine în ciorbă smântâna cu iaurt și oțet lăsate la rece.
Între timp, taie salata în fâșii și presar-o în ciorbă, în timp ce aceasta deja fierbe.
„Cel mai simplu, pentru o ciorbă, se pune într-o farfurie, se răcește puțin și astfel poți să simți dacă are sare destulă. Când e fierbinte, nu îți poți da seama dacă e bine sărată”,
Înainte de introducerea amestecului de smântână și iaurt, pune puțină zeamă de la ciorbă într-un bol separat. Amestecă cu smântâna căci astfel nu se va tăia. Pune apoi totul înapoi în oală.
Ardei umpluți cu carne
Ingrediente
·
10 ardei grași;
·
600 g carne de porc (sau porc și vită);
·
2 cepe medii;
·
150 g orez;
·
Câteva fire de pătrunjel;
·
Un ou;
·
linguriță de boia;
·
Sare și piper;
·
Câteva crenguțe de cimbru;
·
4-5 linguri de ulei;
·
3 linguri de bulion gros;
·
lingură de făină.
Mod de preparare
Curăță ardeii de cotoare și de nervurile din interior.
Așează-i în vasul în care îi vei pregăti în picioare,
unul lângă altul.
Toacă ceapa, verdețurile și spală în două-trei ape
orezul.
Pune împreună într-un vas carnea, ceapa tocată, orezul și
verdeață
Adaugă boia, sare, piper, oul și orezul.
Pune o lingură de bulion gros.
Amestecă bine compoziția.
Este gata când seamănă cu o pastă.
Poți pune și una-două linguri de apă foarte rece. Va face
compoziția pufoasă.
Umple ardeii pe rând.
Înmoaie capătul în făină și scutură bine. Lasă ardeii
deoparte.
Pune făina rămasă, uleiul și bulionul în vasul în care
vei fierbe ardeii.
Amestecă bine și pune pe foc două-trei minute.
Se va forma un sos gros. Asta este ceea ce se pune pe
fundul oalei la ardei umpluți.
Pune ardeii unul lângă altul în sosul format.
Pune crenguțele de cimbru și toarnă apă fierbinte peste
ardei, de pe marginea vasului, nu direct peste ei.
Pune capac și fierbe la foc mic circa 30 de minute.
Transferă oala la cuptor, fără capac, pentru alte 40 de
minute, la foc potrivit.
Sunt gata când sosul a scăzut la jumătate.
Servește ardeii umpluți cu iaurt gras ori smântână și
ardei iute verde.
ZECE RETETE DE SARATELE
1.
SARATELE CU CASCAVAL
·
250 g faina
·
250 g unt
·
250 g cascaval
·
1 ou
·
sare
Mod
de preparare:
Pentru
aluatul de saratele, amestecam faina impreuna cu untul si cascavalul ras.
Adaugam si sare si framantam bine. Cand s-a omogenizat totul, iar aluatul a
devenit consistent, il lasam o jumatate de ora la frigider. Dupa ce a stat
suficient, aluatul se intinde intr-o foaie de grosimea unui deget, formam
saratelele cu sablon , apoi le asezam intr-o tava
tapetata cu unt si faina. Deasupra lor se intinde cu o pensula, oul batut
spuma, presaram sare si putin cascaval ras si dam la cuptor. Vor fi gata in 15
minute.
2.
SĂRĂȚELE CU BRÂNZĂ ȘI CHIMEN
Ingrediente:
·
500 grame făină
·
250 grame unt cu 82% grăsime
·
100 de grame brânză telemea scursă bine de saramură (să nu fie exagerat de
umedă)
·
100 de grame brânză de burduf
·
200 grame iaurt natur, 3,5% grăsime
·
1 lingură de chimen
·
1 ou pentru finisat sărățelele pe deasupra
·
în plus, făină pentru presărat planul de lucru
·
în plus, semințe de chimen, de mac sau susan pentru presărat pe deasupra
sărățelelor
Mod
de preparare:
Se
pune făina într-un castron încăpător. Untul rece se rade deasupra făinii, la
fel telemeaua, se mărunțește brânza de burduf. Se adaugă și
chimenul, măcinat. Sare nu se adaugă, pentru că brânzeturile sunt destul de
sărate. Aluatul pentru sărățele cu brânza se frământă rapid, de preferință cu
robotul, pentru ca grăsimile să nu se topească, doar atât până când toată
compoziția va avea aspectul granulat, ca de nisip.
Se
adaugă iaurtul tot deodată și se frământă rapid, doar cât e nevoie să se adune
laolaltă aluatul. Se scoate aluatul de sărățele cu brânză pe planul de lucru.
Se presează în formă dreptunghiulară (ca o cărămidă) și se învelește în folie
alimentară. Se dă aluatul la frigider pentru minimum 3 ore sau chiar peste
noapte. În acest timp, bacteriile benefice (bacilul lactic) din iaurt vor
declanșa un proces de fermentare a aluatului așa încât acesta se va afâna fără
să fi adăugat drojdie sau alți afânători.
După
trecerea timpului de odihnă, se presară planul de lucru cu făină. Se împarte
aluatul în 2 bucăți egale. Se întinde aluatul cu sucitorul în foi cu grosime
uniformă de aproximativ 5 mm. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de
grade Celsius. Se bate oul cu furculița doar cât să se lichefieze și cu o
pensulă fină se unge aluatul pe toată suprafața. Se decupează sărățele în forma
dorită, de obicei în formă de
bastonașe (de exemplu cu un tipar de patiserie) dar li se pot da și alte forme,
după preferință.
Se
presară pe deasupra cu chimen, mac sau susan. Aceste sărățele cu brânză, gata
formate, se așează în tăvi acoperite cu hârtie de copt. Se coc sărățelele la
180 de grade Celsius până se rumenesc frumos (15-20 minute). Vor fi mai
crocante dacă se rumenesc bine. Imediat ce sunt scoase din cuptor, nu sunt încă
crocante, dar vor deveni după ce se răcesc.
Sărățelele
complet reci se pot păstra săptămâni în șir într-o cutie bine închisă,
într-un loc răcoros.
3.
SALEURI CU BRANZA DE BURDUF
Ingrediente:
·
500 gr de faina
·
1 borcanel de smantana
·
25 gr de drojdie dizolvata in jumatate de pahar de lapte
·
250-300 gr branza de burduf
·
1/2 pahar ulei
·
2 oua
·
Seminte de susan
Mod
de preparare:
Faina
se amesteca cu drojdia dizolvata in lapte. Se framanta. Se adauga deasupra
smantana si un ou. Se amesteca bine.
Adaugam
uleiul si branza data pe razatoare. Se face o coca tare. Se da la rece pentru o
ora. Se intinde aluatul sub forma de foi subtiri. Se pot taia fie fasii, fie cu
forme speciale.
Se ung cu ou si se presara
cu seminte de susan
Se
pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Se
lasa la foc potrivit (aprox. 180 grade) 30 de minute.
4.
SALEURI DIN ALUAT DE FOIETAJ
Ingrediente:
·
un pachet de foietaj
·
250 g cascaval razuit
·
boia de ardei dulce
·
1 ou
·
sare
·
chimen (susan)
Mod
de preparare:
Pachetul
contine 2 foi. Se ia o foaie si se intinde pe masa tapetata cu putina faine. Se
intinde pana cand se obtine o foaie de doua ori mai mare decat dimensiunea
originala.
Foia
se taie in 2 bucati egale. Pe una dintre ele se presara cascaval razuit, boia
de ardei dulce si sare. Se aseaza cealalta bucata peste cea presarata, se
presara cu putina faina si se intinde din nou, doar putin, pana se lipesc cele
doua parti. Procedam la fel cu cealalta foaie.
Se
tai saratele, se unge cu oul batut putin.
Se presara cascaval ras, chimen (susan). Se aseaza in tava si se baga in
cuptorul preincalzit la 200 grade, se coace aproximativ 15 minute pana ce se
rumenesc usor.
5.
SARATELE CU BRANZA DE VACI
Ingrediente:
·
300g faina
·
300g branza de vaci
·
100g unt
·
2 galbenusuri
·
1/2 lingurita de sare
·
pentru uns deasupra:
·
1 ou
·
sare, chimen, susan, mac
Mod
de preparare:
Galbenusurile
de ou se amesteca cu branza si untul apoi se adauga faina si sarea si se
framanta usor.
Aluatul
se pune la rece cel putin o ora sau de seara pana dimineata.
Scoatem
aluatul din frigider si il lasam putin apoi il intindem intr-o foaie de 1/2 cm
grosime.
Taiem
saratele , le asezam in tava tapetata
cu hartie de copt si le ungem cu ou batut.
Deasupra
presaram susan, chimen, mac sau chiar sare.
Coacem
saratelele la 180 grade C timp de 15 minute (pana se rumenesc).
6. SARATELE
CU TELEMEA SI CHIMEN
Ingrediente:
·
250 gr margarina
·
1 ou
·
1 lingura otet
·
400 gr branza telemea rasa
·
100 ml lapte
·
500 gr faina
·
10 gr drojdie proaspata
·
pentru uns deasupra:
·
1 galbenus amestecat cu 2 linguri lapte
·
chimen
·
100 gr cascaval ras
Mod
de preparare:
Se
amesteca toate ingredientele pana obtinem o coca omogena. Se pune aluatul
intr-o folie si se lasa 3- 4 ore la frigider.
Se
imparte coca in 4 parti. Se intinde o foaie nu foarte groasa (astfel incat
saratelele sa se coaca bine, sa iasa crocante) si se decupeaza saratele, apoi se ung cu galbenusul
amestecat cu lapte. Celelalte trei parti de coca se tin la frigider.
Se
presara cascaval si chimen si se coc in cuptorul preincalzit (cca. 180 grade)
aproximativ 15- 20 minute.
Se
procedeaza la fel si cu restul de coca.
Ies
aproximativ patru tavi.
7.
SĂRĂȚELE FĂRĂ GLUTEN
Ingrediente:
·
75 g unt
·
125 g telemea sărată
·
250 g făină fără gluten
·
50 g smântână
·
1 buc ou +
·
1 buc ou pentru uns deasupra
·
1/2 linguriță sare
Pentru
presărat deasupra:
·
50 g parmezan
·
50 g cașcaval
·
după preferințe susan, chimen, seminte, mac
Mod
de preparare:
Toate
ingredientele se amestecă într-un castron până se obține un aluat moale și
omogen.
Se
înfăinează blatul de lucru, iar apoi se întinde aluatul într-o foaie cam de 1
cm înălțime. Se unge deasupra cu ou bătut, se presară sare, cașcavalul și
parmezanul și semințele.
Se
taie cu un tipar în formă de sărățele și se dau la cuptor până se
rumenesc deasupra.
8.
SĂRĂȚELE VEGANE
Ingrediente:
·
300 g faina
·
150 ml apa minerala
·
15 g drojdie proaspata
·
70 g margarina
·
1 lingurita sare
·
1 lingurita zahar
·
Ulei
·
seminte de mac, chimen sau susan, dupa preferinte
Mod
de preparare:
Se cerne mai intai faina si se pune-o intr-un bol incapator, impreuna cu sarea. Separat,
se sfarama drojdia intr-un bol, se adauga o lingurita de zahar si se amesteca
bine, apoi se toarna apa minerala si se amesteca din nou. Se topeste margarina
la cuptorul cu microunde.
Se adauga drojdia si margarina topita peste faina si se framanta bine, pana cand se obtine un aluat moale. Se lasa la dospit pentru 15 minute, intr-un loc calduros, apoi se intinde aluatul pentru saratele cu sucitorul, se unge cu ulei si se
Se adauga drojdia si margarina topita peste faina si se framanta bine, pana
cand se obtine un aluat moale. Se lasa la dospit pentru 15 minute, intr-un loc
calduros, apoi se intinde aluatul pentru saratele cu sucitorul, se unge cu ulei
si se taie. Optional, se poate presara seminte de chimen, mac
sau susan. Se pun fasiile de aluat intr-o tava pe care introduceti in cuptorul
preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 12 minute.Se adauga drojdia si margarina topita peste faina si se framanta bine, pana cand se obtine un aluat moale. Se lasa la dospit pentru 15 minute, intr-un loc calduros, apoi se intinde aluatul pentru saratele cu sucitorul, se unge cu ulei si se
(Sursa: www.beko.ro)
9.
SĂRĂȚELE VEGANE
Ingrediente:
·
1 pahar de apa
·
1 pahar de ulei de masline
·
un praf de sare neiodata
·
1-2 linguri de fulgi de ceapa
·
1-2 linguri de mac
·
faina integrala, cat cuprinde
Mod
de preparare:
Se pun ingredientele intr-un bol, se amesteca si se framanta
pana se obtine o coca vartoasa, completand de cate ori e nevoie cu faina. Se
intinde cu sucitorul o foaie de aproximativ 1/2 cm si se taie fasii sau se
decupeaza cu un dispozitiv. Se rasucesc si se pun in tava tapetata cu hartie de
copt. Se baga in cuptor preincalzit la 220 grade pentru 10 minute sau pana cand
capata o culoare frumos rumenita. Sfat: se consuma dupa ce s-au racit.10. SĂRĂȚELE CU CHEDDAR
Ingrediente:
·
250 g faina
·
100 g unt
·
1 ou
·
1 lingura smantana – 30 g
·
Cheddar
·
seminte
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu untul la temperatura camerei (bucatele). Se obtine un
aluat nisipos, peste care se adauga galbenusul si lingura de smantana. Se
obtine un aluat moale, nelipicios, care se pune la rece pentru 1/2 ora.
Se scoate aluatul din frigider, se intinde intr-o foaie subtire cu ajutorul
unui sucitor. Se razuieste pe suprafata lui branza cheddar. Impaturiti in
doua si treceti cu sucitorul pe suprafata lui, de 2-3 ori. Se razuieste iarasi
putina branza cheddar, impaturiti din nou aluatul in doua si iarasi intindeti
putin cu sucitorul. Se continua asa, pana cand ajungeti la un patratel de 7/7
cm, aprox. Intinderea cu sucitorul a aluatului impaturit are rolul de a
facilita intrarea branzei in aluat.
Patratelul astfel obtinut se intinde cu sucitorul intr-o foaie de 2 cm grosime.
Se unge cu ou, se mai presara niste cheddar si seminte si
Patratelul astfel obtinut se intinde cu sucitorul intr-o foaie de 2 cm grosime.
Se unge cu ou, se mai presara niste cheddar si seminte si se decupeaza saratelele. Se introduc in cuptorul preincalzit
la 180 grade pentru aproximativ 30 minute. Sunt gata atunci cand vor prinde o
culoare frumoasa, deasupra.