Cartea noua: chef Florin Dumitrescu

chef Florin Dumitrescu

 

Ciorbă de salată verde cu afumătură 
Pentru această supă absolut delicioasă îți mai trebuie partea verde de la ceapă, o ceapă roșie tăiată
 cubulețe, dar și un ardei roșu.
Se pun într-un bol toate aceste 
ingrediente, baza pentru ciorba
 de salată verde. Acestea se vor 
adăuga în același timp în oală.
Următorul pas: pune ulei la încins într-o cratiță.
Nu prăji ingredientele, ci călește-le puțin.
Pe măsură ce acestea se călesc, adaugă treptat apă. Ca să îți dai seama că preparatul lichid va ieși ca la carte, în momentul în care adaugi primul pahar cu apă, grăsimea ar trebui să iasă la suprafață.
Apoi, ai nevoie de patru ouă din care vei face o omletă. Rumenește-o bine, scoate-o de pe aragaz și las-o pe masă.
Ai apoi nevoie de 600 de grame de smântână și iaurt, combinate și 6 ouă. Bate bine aceste ingrediente. Amestecul trebuie bine omogenizat. Adaugă 70 de mililitri de oțet.
Amestecul special pentru ciorbă trebuie bine legat și lăsat la rece. Omleta trebuie tăiată apoi în bucăți mai mici. Se va adăuga în oală doar după ce vei amesteca bine în ciorbă smântâna cu iaurt și oțet lăsate la rece.
Între timp, taie salata în fâșii și presar-o în ciorbă, în timp ce aceasta deja fierbe.
„Cel mai simplu, pentru o ciorbă, se pune într-o farfurie, se răcește puțin și astfel poți să simți dacă are sare destulă. Când e fierbinte, nu îți poți da seama dacă e bine sărată”,
Înainte de introducerea amestecului de smântână și iaurt, pune puțină zeamă de la ciorbă într-un bol separat. Amestecă cu smântâna căci astfel nu se va tăia. Pune apoi totul înapoi în oală.

Ardei umpluți cu carne
Ingrediente
·       10 ardei grași; 
·       600 g carne de porc (sau porc și vită); 
·       2 cepe medii; 
·       150 g orez; 
·       legătură mare de mărar;
·       Câteva fire de pătrunjel; 
·       Un ou;  
·       linguriță de boia de ardei afumat; 
·       Sare și piper; 
·       Câteva crenguțe de cimbru; 
·       4-5 linguri de ulei; 
·       3 linguri de bulion gros; 
·       lingură de făină.  
Mod de preparare
Curăță ardeii de cotoare și de nervurile din interior.
Așează-i în vasul în care îi vei pregăti în picioare, unul lângă altul. 
Toacă ceapa, verdețurile și spală în două-trei ape orezul.
Pune împreună într-un vas carnea, ceapa tocată, orezul și verdeață
Adaugă boia, sare, piper, oul și orezul.
Pune o lingură de bulion gros.
Amestecă bine compoziția.
Este gata când seamănă cu o pastă.
Poți pune și una-două linguri de apă foarte rece. Va face compoziția pufoasă. 
Umple ardeii pe rând.
Înmoaie capătul în făină și scutură bine. Lasă ardeii deoparte.
Pune făina rămasă, uleiul și bulionul în vasul în care vei fierbe ardeii.
Amestecă bine și pune pe foc două-trei minute.
Se va forma un sos gros. Asta este ceea ce se pune pe fundul oalei la ardei umpluți.
Pune ardeii unul lângă altul în sosul format.
Pune crenguțele de cimbru și toarnă apă fierbinte peste ardei, de pe marginea vasului, nu direct peste ei.
Pune capac și fierbe la foc mic circa 30 de minute. 
Transferă oala la cuptor, fără capac, pentru alte 40 de minute, la foc potrivit. 
Sunt gata când sosul a scăzut la jumătate. 
Servește ardeii umpluți cu iaurt gras ori smântână și ardei iute verde. 

 Ciorbă de ardei umpluți 
Ingrediente
500 g carne tocată;
4 cepe medii;
- 2 morcovi;
50 g orez;
3 linguri ulei;
țelină mică
500 ml suc de roșii;
Sare, piper, cimbru;
12-14 ardei grasi mici;
Marar, patrunjel;  
3 linguri de smântână.
Mod de preparare
Începe prin a face ciorba.
Toacă mărunt două cepe.
Dă prin răzătoarea mare morcovii și țelina.
Pune legumele la călit în ulei. Pune sare.
Ține totul pe foc doar 3-5 minute atât cât legumele să prindă gust, iar ceapa să devină sticloasă.
Amestecă. Pune două căni cu apă (nu mai mult) și pune capac.
Fierbe totul la foc mic pentru 10-15 minute. Completează cu apă dacă scade prea mult. 
Când legumele sunt 80% fierte pune sucul de roșii și completează cu încă un litru de apă.
Potrivește de sare. Lasă să fiarbă la foc mic, cu capac, încă 5 minute
Pregătește compoziția pentru ardei.
 Vei pune carne, orez, 2 cepe tocate și mărarul. Pune sare și piper.
Poți adăuga opțional boia de ardei afumat și un ou întreg.
Curăță ardeii și umple-i cu amestecul de carne.
Lasă circa o jumătate de centimetru liber și sigilează-i gura ardeilor cu făină (pui făină într-o farfurie și inmoi gura ardeilor). 
Pune ardeii toți în ciorba pregătită. Pune la fiert, la foc mic, cu capac, pentru 30-40 de minute.
Când ciorba de ardei umpluți este gata (ardei sunt bine fierți) dă deoparte.
Scoate câteva linguri de zeamă, amestecă cu smântâna și răstoarnă totul la loc în oală.
Toacă foarte mărunt pătrunjelul și pune-l peste. 

Ciorbă de salată verde cu afumătură
Pentru această supă absolut delicioasă îți trebuie partea verde de la ceapă, o ceapă roșie tăiată cubulețe, dar și un ardei roșu.
Se pun într-un bol toate aceste ingrediente, baza pentru ciorba de salată verde. Acestea se vor adăuga în același timp în oală.
Următorul pas: pune ulei la încins într-o cratiță.
Nu prăji ingredientele, ci călește-le puțin.
Pe măsură ce acestea se călesc, adaugă treptat apă. Ca să îți dai seama că preparatul lichid va ieși ca la carte, în momentul în care adaugi primul pahar cu apă, grăsimea ar trebui să iasă la suprafață.
Apoi, ai nevoie de patru ouă din care vei face o omletă. Rumenește-o bine, scoate-o de pe aragaz și las-o pe masă.
Ai apoi nevoie de 600 de grame de smântână și iaurt, combinate și 6 ouă. Bate bine aceste ingrediente. Amestecul trebuie bine omogenizat. Adaugă 70 de mililitri de oțet.
Amestecul special pentru ciorbă trebuie bine legat și lăsat la rece. Omleta trebuie tăiată apoi în bucăți mai mici. Se va adăuga în oală doar după ce vei amesteca bine în ciorbă smântâna cu iaurt și oțet lăsate la rece.
Între timp, taie salata în fâșii și presar-o în ciorbă, în timp ce aceasta deja fierbe.
„Cel mai simplu, pentru o ciorbă, se pune într-o farfurie, se răcește puțin și astfel poți să simți dacă are sare destulă. Când e fierbinte, nu îți poți da seama dacă e bine sărată”,
Înainte de introducerea amestecului de smântână și iaurt, pune puțină zeamă de la ciorbă într-un bol separat. Amestecă cu smântâna căci astfel nu se va tăia. Pune apoi totul înapoi în oală. 

Ardei umpluți cu carne
Ingrediente
·       10 ardei grași; 
·       600 g carne de porc (sau porc și vită); 
·       2 cepe medii; 
·       150 g orez; 
·       legătură mare de mărar;

·       Câteva fire de pătrunjel; 
·       Un ou;  
·       linguriță de boia; 
·       Sare și piper; 
·       Câteva crenguțe de cimbru; 
·       4-5 linguri de ulei; 
·       3 linguri de bulion gros; 
·       lingură de făină.  
Mod de preparare
Curăță ardeii de cotoare și de nervurile din interior.
Așează-i în vasul în care îi vei pregăti în picioare, unul lângă altul. 
Toacă ceapa, verdețurile și spală în două-trei ape orezul.
Pune împreună într-un vas carnea, ceapa tocată, orezul și verdeață
Adaugă boia, sare, piper, oul și orezul.
Pune o lingură de bulion gros.
Amestecă bine compoziția.
Este gata când seamănă cu o pastă.
Poți pune și una-două linguri de apă foarte rece. Va face compoziția pufoasă. 
Umple ardeii pe rând.
Înmoaie capătul în făină și scutură bine. Lasă ardeii deoparte.
Pune făina rămasă, uleiul și bulionul în vasul în care vei fierbe ardeii.
Amestecă bine și pune pe foc două-trei minute.
Se va forma un sos gros. Asta este ceea ce se pune pe fundul oalei la ardei umpluți.
Pune ardeii unul lângă altul în sosul format.
Pune crenguțele de cimbru și toarnă apă fierbinte peste ardei, de pe marginea vasului, nu direct peste ei.
Pune capac și fierbe la foc mic circa 30 de minute. 
Transferă oala la cuptor, fără capac, pentru alte 40 de minute, la foc potrivit. 
Sunt gata când sosul a scăzut la jumătate. 
Servește ardeii umpluți cu iaurt gras ori smântână și ardei iute verde. 
 
ZECE RETETE DE SARATELE
1. SARATELE CU CASCAVAL
        Ingrediente:
·       250 g faina
·       250 g unt
·       250 g cascaval
·       1 ou
·       sare
 Mod de preparare:
Pentru aluatul de saratele, amestecam faina impreuna cu untul si cascavalul ras. Adaugam si sare si framantam bine. Cand s-a omogenizat totul, iar aluatul a devenit consistent, il lasam o jumatate de ora la frigider. Dupa ce a stat suficient, aluatul se intinde intr-o foaie de grosimea unui deget, formam saratelele cu sablon , apoi le asezam intr-o tava tapetata cu unt si faina. Deasupra lor se intinde cu o pensula, oul batut spuma, presaram sare si putin cascaval ras si dam la cuptor. Vor fi gata in 15 minute.
 
2. SĂRĂȚELE CU BRÂNZĂ ȘI CHIMEN
 Ingrediente:
·       500 grame făină
·       250 grame unt cu 82% grăsime
·       100 de grame brânză telemea scursă bine de saramură (să nu fie exagerat de umedă)
·       100 de grame brânză de burduf
·       200 grame iaurt natur, 3,5% grăsime
·       1 lingură de chimen
·       1 ou pentru finisat sărățelele pe deasupra
·       în plus, făină pentru presărat planul de lucru
·       în plus, semințe de chimen, de mac sau susan pentru presărat pe deasupra sărățelelor
 
Mod de preparare:
Se pune făina într-un castron încăpător. Untul rece se rade deasupra făinii, la fel telemeaua, se mărunțește brânza de burduf.  Se adaugă  și chimenul, măcinat. Sare nu se adaugă, pentru că brânzeturile sunt destul de sărate. Aluatul pentru sărățele cu brânza se frământă rapid, de preferință cu robotul, pentru ca grăsimile să nu se topească, doar atât până când toată compoziția va avea aspectul granulat, ca de nisip.
Se adaugă iaurtul tot deodată și se frământă rapid, doar cât e nevoie să se adune laolaltă aluatul. Se scoate aluatul de sărățele cu brânză pe planul de lucru. Se presează în formă dreptunghiulară (ca o cărămidă) și se învelește în folie alimentară. Se dă aluatul la frigider pentru minimum 3 ore sau chiar peste noapte. În acest timp, bacteriile benefice (bacilul lactic) din iaurt vor declanșa un proces de fermentare a aluatului așa încât acesta se va afâna fără să fi adăugat drojdie sau alți afânători.
După trecerea timpului de odihnă, se presară planul de lucru cu făină. Se împarte aluatul în 2 bucăți egale. Se întinde aluatul cu sucitorul în foi cu grosime uniformă de aproximativ 5 mm. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius. Se bate oul cu furculița doar cât să se lichefieze și cu o pensulă fină se unge aluatul pe toată suprafața. Se decupează sărățele în forma dorită, de obicei în formă de bastonașe (de exemplu cu un tipar de patiserie) dar li se pot da și alte forme, după preferință.
Se presară pe deasupra cu chimen, mac sau susan. Aceste sărățele cu brânză, gata formate, se așează în tăvi acoperite cu hârtie de copt. Se coc sărățelele la 180 de grade Celsius până se rumenesc frumos (15-20 minute). Vor fi mai crocante dacă se rumenesc bine. Imediat ce sunt scoase din cuptor, nu sunt încă crocante, dar vor deveni după ce se răcesc.
Sărățelele complet reci se pot păstra săptămâni  în șir într-o cutie bine închisă, într-un loc răcoros.

 3. SALEURI CU BRANZA DE BURDUF
 Ingrediente:
·       500 gr de faina
·       1 borcanel de smantana
·       25 gr de drojdie dizolvata in jumatate de pahar de lapte
·       250-300 gr branza de burduf
·       1/2 pahar ulei
·       2 oua
·       Seminte de susan
 Mod de preparare:
Faina se amesteca cu drojdia dizolvata in lapte. Se framanta. Se adauga deasupra smantana si un ou. Se amesteca bine.
Adaugam uleiul si branza data pe razatoare. Se face o coca tare. Se da la rece pentru o ora. Se intinde aluatul sub forma de foi subtiri. Se pot taia fie fasii, fie cu forme speciale.
 Se ung cu ou si se presara cu seminte de susan
Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Se lasa la foc potrivit (aprox. 180 grade) 30 de minute.
 
4. SALEURI DIN ALUAT DE FOIETAJ
 Ingrediente:
·       un pachet de foietaj
·       250 g cascaval razuit
·       boia de ardei dulce
·       1 ou
·       sare
·       chimen (susan)
 Mod de preparare:
Pachetul contine 2 foi. Se ia o foaie si se intinde pe masa tapetata cu putina faine. Se intinde pana cand se obtine o foaie de doua ori mai mare decat dimensiunea originala.
Foia se taie in 2 bucati egale. Pe una dintre ele se presara cascaval razuit, boia de ardei dulce si sare. Se aseaza cealalta bucata peste cea presarata, se presara cu putina faina si se intinde din nou, doar putin, pana se lipesc cele doua parti. Procedam la fel cu cealalta foaie.
Se tai saratele, se unge cu oul batut putin. 
Se presara cascaval ras, chimen (susan). Se aseaza in tava si se baga in cuptorul preincalzit la 200 grade, se coace aproximativ 15 minute pana ce se rumenesc usor.
 
5. SARATELE CU BRANZA DE VACI
 Ingrediente:
·       300g faina
·       300g branza de vaci
·       100g unt
·       2 galbenusuri
·       1/2 lingurita de sare
·       pentru uns deasupra:
·       1 ou
·       sare, chimen, susan, mac
 
Mod de preparare:
Galbenusurile de ou se amesteca cu branza si untul apoi se adauga faina si sarea si se framanta usor.
Aluatul se pune la rece cel putin o ora sau de seara pana dimineata.
Scoatem aluatul din frigider si il lasam putin apoi il intindem intr-o foaie de 1/2 cm grosime.
Taiem saratele , le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu ou batut.
Deasupra presaram susan, chimen, mac sau chiar sare.
Coacem saratelele la 180 grade C timp de 15 minute (pana se rumenesc).
 
6. SARATELE CU TELEMEA SI CHIMEN
 Ingrediente:
·       250 gr margarina
·       1 ou
·       1 lingura otet
·       400 gr branza telemea rasa
·       100 ml lapte
·       500 gr faina
·       10 gr drojdie proaspata
·       pentru uns deasupra:
·       1 galbenus amestecat cu 2 linguri lapte
·       chimen
·       100 gr cascaval ras
 Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele pana obtinem o coca omogena. Se pune aluatul intr-o folie si se lasa 3- 4 ore la frigider.
Se imparte coca in 4 parti. Se intinde o foaie nu foarte groasa (astfel incat saratelele sa se coaca bine, sa iasa crocante) si se decupeaza saratele, apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte. Celelalte trei parti de coca se tin la frigider.
Se presara cascaval si chimen si se coc in cuptorul preincalzit (cca. 180 grade) aproximativ 15- 20 minute.
Se procedeaza la fel si cu restul de coca.
Ies aproximativ patru tavi.
 
7. SĂRĂȚELE FĂRĂ GLUTEN
 Ingrediente:
·       75 g unt
·       125 g telemea sărată
·       250 g făină fără gluten
·       50 g smântână
·       1 buc ou +
·       1 buc ou pentru uns deasupra
·       1/2 linguriță sare
Pentru presărat deasupra:
·       50 g parmezan
·       50 g cașcaval
·       după preferințe susan, chimen, seminte, mac
 Mod de preparare:
Toate ingredientele se amestecă într-un castron până se obține un aluat moale și omogen.
Se înfăinează blatul de lucru, iar apoi se întinde aluatul într-o foaie cam de 1 cm înălțime. Se unge deasupra cu ou bătut, se presară sare, cașcavalul și parmezanul și semințele.
Se taie cu un tipar în formă de sărățele și se dau la cuptor până se rumenesc deasupra.
 
8. SĂRĂȚELE VEGANE
 Ingrediente:
·       300 g faina
·       150 ml apa minerala
·       15 g drojdie proaspata
·       70 g margarina
·       1 lingurita sare
·       1 lingurita zahar
·       Ulei
·       seminte de mac, chimen sau susan, dupa preferinte

Mod de preparare:
Se cerne mai intai faina  si se pune-o intr-un bol incapator, impreuna cu sarea. Separat, se sfarama drojdia intr-un bol, se adauga o lingurita de zahar si se amesteca bine, apoi se toarna apa minerala si se amesteca din nou. Se topeste margarina la cuptorul cu microunde.
Se adauga drojdia si margarina topita peste faina si se framanta bine, pana cand se obtine un aluat moale. Se lasa la dospit pentru 15 minute, intr-un loc calduros, apoi se intinde aluatul pentru saratele cu sucitorul, se unge cu ulei si se 
Se adauga drojdia si margarina topita peste faina si se framanta bine, pana cand se obtine un aluat moale. Se lasa la dospit pentru 15 minute, intr-un loc calduros, apoi se intinde aluatul pentru saratele cu sucitorul, se unge cu ulei si se taie. Optional, se poate presara seminte de chimen, mac sau susan. Se pun fasiile de aluat intr-o tava pe care introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 12 minute.
(Sursa: www.beko.ro)

 9. SĂRĂȚELE VEGANE
 Ingrediente:
·       1 pahar de apa
·       1 pahar de ulei de masline
·       un praf de sare neiodata
·       1-2 linguri de fulgi de ceapa 
·       1-2 linguri de mac
·       faina integrala, cat cuprinde

Mod de preparare:
Se pun ingredientele intr-un bol, se amesteca si se framanta pana se obtine o coca vartoasa, completand de cate ori e nevoie cu faina. Se intinde cu sucitorul o foaie de aproximativ 1/2 cm si se taie fasii sau se decupeaza cu un dispozitiv. Se rasucesc si se pun in tava tapetata cu hartie de copt. Se baga in cuptor preincalzit la 220 grade pentru 10 minute sau pana cand capata o culoare frumos rumenita. Sfat: se consuma dupa ce s-au racit.

10. SĂRĂȚELE CU CHEDDAR

   Ingrediente:
·       250 g faina
·       100 g unt
·       1 ou
·       1 lingura smantana – 30 g
·       Cheddar
·       seminte

Mod de preparare:
    Se amesteca faina cu untul la temperatura camerei (bucatele). Se obtine un aluat nisipos, peste care se adauga galbenusul si lingura de smantana. Se obtine un aluat moale, nelipicios, care se pune la rece pentru 1/2 ora. 
    Se scoate aluatul din frigider, se intinde intr-o foaie subtire cu ajutorul unui sucitor. Se razuieste pe suprafata lui branza cheddar. Impaturiti in doua si treceti cu sucitorul pe suprafata lui, de 2-3 ori. Se razuieste iarasi putina branza cheddar, impaturiti din nou aluatul in doua si iarasi intindeti putin cu sucitorul. Se continua asa, pana cand ajungeti la un patratel de 7/7 cm, aprox. Intinderea cu sucitorul a aluatului impaturit are rolul de a facilita intrarea branzei in aluat. 
Patratelul astfel obtinut se intinde cu sucitorul intr-o foaie de 2 cm grosime. Se unge cu ou, se mai presara niste cheddar si seminte si 
Patratelul astfel obtinut se intinde cu sucitorul intr-o foaie de 2 cm grosime. Se unge cu ou, se mai presara niste cheddar si seminte si se decupeaza saratelele. Se introduc in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 30 minute. Sunt gata atunci cand vor prinde o culoare frumoasa, deasupra.