Cartea noua: Meniuri

Meniuri

  Deoarece se recomandă un singur fel de mâncare la o masă, pentru a nu suprasolicita pancreasul, cele 3 mese principale se vor înlocui cu 5-7 mese mici, cu un singur fel.
 Mic dejun – la alegere: 
brânză cu legume (ardei, roșii, castraveți) /sau cu măsline, fără pâine. un pahar de lapte sau iaurt, cu fulgi de orz si ovăz. un ou fiert cu legume crude. un fruct. carne pe grătar (cu aburi sau grill) și legume. pește marinat. salată cu semințe, cu brânză sau pește. cafea sau ceai – neîndulcite, sau kefir, socată, iaurt, lapte bătut. Gustare – semințe, iaurt sau salată, la alegere. 
Prânz – la alegere: ciorbă de legume sau supă fără taiței, cartofi, orez, griș. grătar cu salată, sau cu ardei copți. ciuperci cu brânză, făcute pe grătar sau la cuptor. vinete coapte pe grill, fără ulei. mâncare de ciuperci, broccoli, conopidă, varză – dar fără ulei. Gustare – un fruct sau o salata, un iaurt, o lingură de semințe crude, la alegere.
Cina – la alegere: ciorbă de legume sau supă fără tăiței, cartofi, orez, griș. ciuperci cu brânză, făcute pe grătar sau la cuptor. – vinete coapte pe grill, fără ulei. mâncare de ciuperci, broccoli, conopidă, varză – dar fără ulei. 
 Desertul trebuie consumat imediat după masă, pentru încetinirea creșterii nivelului de zahăr din sânge, și să nu depășească 60 de grame. La mesele cu desert trebuie excluse alimente care au mulți carbohidrați, precum: pâine, biscuiți, mălai, cereale, cartofi, orez, fructe, lapte, iaurt, mazăre.

Buddha Bowl Bio ( salata asortata )

·       Ingrediente:

·       6 cartofi medi

·       1 conservă năut

·       150g qunioa

·       300g broccoli congelat

·       1 linguriță condimente cartofi

·       1/2 linguriță turmeric

·       1/2 linguriță chimion

·       1/2 linguriță usturoi

·       1/2 linguriță piper

·       sare

·       ulei de măsline

 Mod de preparare

Taiem dovleacul in mai multe bucati si il adaugam la cuptor timp de 1 ora, la 180°C.

Ceapa o taiem si o calim in ulei de masline. Adaugam fideaua pestepana se rumeneste. Orezul il adaugam la final si turnam apa pana acopera toate ingredientele din tigaie. Lasam focul mic si acoperim tigaia cu un capac. Le lasam la fiert pentru 15 minute.

Intr-o tigaie incingem ulei de masline peste care adaugam usturoiul zdrobit si boia dulce, iar peste acestea adaugam nautul, pe care l-am fiert inainte. Le tragem pe toate la tigaie, timp de cateva minute si adaugam si sarea cu ierburile de gradina.

Dressing-ul pentru salata de baby spanac il facem din: miereotet de mere si ulei de masline pentru emulsionare (1-2 linguri). Adaugam peste si sare cu ierburi de gradina si piper.

Particularitatea acestui preparat este asezarea in farfurie. Toate ingredientele se asaza fara ca acestea sa se amestece.

Asezam pe o parte a farfuriei fideaua cu orezul, nautul, rosiile cherry taiate in 4. Salata de baby spanac o asezam in mijloc, peste care adaugam dressing-ul si bucatile de rodie.

In cealalta parte a farfuriei adaugam ouale taiate in jumatati, migdalele si mixul de alune cu fructe deshidratate, dovleacul copt si jumatate de avocado taiat felii. Peste toate preparatele adaugam muguri de pin
 Legumele și fructele proaspete sunt recomandate bolnavilor de diabet, principalele legume fiind:
 Morcovii – au efect vitaminizant și tonifiant, reduc colesterolul, reglează tulburările metabolismului, sporesc numărul de globule roșii și întăresc capacitatea de apărare a organismului.
 Țelina conține nutrienți ce pot ține diabetul la distanță, protejează pancreasul și, datorită vitaminei K, reduce sensibilitatea la insulină.
 Rădăcinile de pătrunjel și păstârnac sunt recomandate sub formă de suc și salată, contribuția lor fiind importantă în păstrarea stării de sănătate.
 Castraveții au un rol însemnat în dieta bolnavilor de diabet, în special castravetele amar, care este foarte bogat în insulină.
 Roșiile sunt de asemenea recomandate datorită vitaminelor și antioxidanților conținuți: A, K, C, fibre, carbohidrați, fier, licopen, cu efecte benefice împotriva diabetului, colesterolului, a cancerului și a bolilor de inimă.
 Ceapa reduce nivelul colesterolului, previne degradarea celulară și formarea tumorilor. Ceapa rosie este o sursa importantă de crom, care scade nivelul zaharurilor din sânge și crește sensibilitatea la insulină.
 Usturoiul este considerat esențial în lupta împotriva diabetului, ca și alte condimente, ca ghimbir și turmeric, el scăzând glicemia și crescând imunitatea. Napii sunt importanți în prevenția apariției diabetului, pentru persoane care au un risc crescut.
 Varza reglează valoarea glicemiei, bolnavilor de diabet fiindu-le recomandat un pahar de suc pe zi.
 Dovleacul este un aliment care reglează glicemia și scade colesterolul. Se consumă sucul de dovleac mixat (120 g, fără coajă), timp de o lună, dimineața, înainte de masă.
 Verdețurile recomandate diabeticilor sunt: mărar, pătrunjel, cimbru, busuioc, rozmarin.
 Urzica scade nivelul glicemiei, fiind recomandate două căni de infuzie pe zi.
 Papadia stimulează secreția de insulină din pancreas, fiind consumată sub formă de salată sau infuzie băută câte o cană pe zi, timp de o lună.
 Cicoarea echilibrează glicemia și colesterolul, Se bea infuzie din două linguri de plantă uscată la un litru de apă, după fiecare masă.
 Anghinarea conține insulină. Se bea infuzie dintr-o linguriță de plantă uscată la o cană cu apă, de două ori pe zi, timp de o lună.
 Aloe vera reglează glicemia, consumată ca suc sau gel. Frunzele de nuc sunt foarte importante pentru echilibrarea glicemiei, recomandându-se o infuzie dibtr-o linguriță de frunze la o cană de apă. Se consumă de două ori pe zi, înainte de mese, timp de câteva luni.
 Ghimbirul este benefic datorită beneficiilor aduse în lupta cu diabetul de tip 2, el reducând nivelul de zahăr din sânge. Se bea o cană dimineața, înainte de masă, fierbând un sfert de linguriță de ghimbir tocat în 250 ml apă.
Fructele recomandate bolnavilor de diabet sunt:
 Merele – reduc nivelul de zahăr din organism, au pectină necesară în detoxifiere, și echilibrează producția de insulină. Se recomandă un mar pe zi, împotriva atacului de cord, a riscului de cancer și a pierderii vederii.
 Prunele controlează transformarea carbohidraților în zahăr, fiind recomandată o ceașcă de prune zilnic.
 Perele reduc nivelul de zahăr din sânge, dar recomandarea este de numai o pară pe zi, nu mai mult.
 Cireșele pot crește insulina cu 50% și sunt un aliat important împotriva cancerului și a bolilor de inimă.