Momordica

Momordica (momordica charantia) este o planta originara din sudul Asiei, dar esteraspandita si in Africa si Australia. 
 Momordica charantia, sau castrevetele amar cum mai este denumit la noi este o planta agatatoare, cufrunze lobate si zimtate. Florile sunt mici, de culoare galbuie, iar fructelesunt carnoase, de forma alungita, cu o suprafata noduroasa, iar cand sunt coapteau culoarea portocalie. Gustul este amar si cam greu de suportat, dar merita,deoarece contine numerosi nutrienti si ajuta la tratarea multor afectiuni.
  Cercetarile fitochimice, farmacologice si clinice au demonstrat ca substanta activa a acestei plante, denumita charantina, are actiune puternic hipoglicemianta. In urma studiilor amanuntite,medicii au afirmat ca, spre deosebire de alte legume, momordica are proprietati rar intalnite.
  Printre substantele nutritive descoperite in compozitia sa, se regasesc vitaminele A,B1, B6, B9, B12, C, E si K, dar si minerale: calciu, magneziu, potasiu, sodiu,fier si zinc. De asemenea, momordica contine cantitati mari de fibre alimentare si carbohidrati.
  Castravetele amar contine 17 aminoacizi, din care 16 sunt identici cu aminoacizii insulinei bovine. P-insulina este structural si farmacologic similara cu insulina bovina si este compusa din doua lanturi polipeptidice legate prin disulfura. Spre deosebire de insulina extrasa din microorganisme modificate genetic, cea vegetala are marele avantaj de a fi lipsita de reactii adverse si contraindicatii.
  Principalele proprietati ale acestei legume sunt: hipoglicemianta, hipocolesterolemianta, reminalizanta, vitaminizanta,antibiotica, antitumorala, antivirala, stimulanta pentru sistemul imunitar,antiparazitara.
  Beneficiile castraveteluiamar asupra sanatatii 
  Avand actiune hipoglicemica, principalul rol al castravetelui amar este acelade a trata diabetul. O serie de cercetari efectuate in ultimii ani au aratat ca gratie unor substantepe care le contine, castravetele amar are proprietatea dea echilibra nivelul zaharului din sange, coborand catre normal valorile sale prea ridicate, motiv pentru care a fost denumit "insulina vegetala”
  Principalele calitati ale plantei sunt: hipoglicemianta, hipocolesterolemianta, reminalizanta,vitaminizanta, antibiotica, antitumorala,antivirala, stimuleaza sistemulimunitar, antiparazitar.
  In fitoterapie sunt utilizate frunzele si fructul.
  Momordica ajuta la prevenirea cancerului. Cercetatorii de la University of Colorado CancerCenter au descoperit ca sucul de castravete amar poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase dinpancreas. Explicatia ar fi aceea ca leguma opreste furnizarea de glucoza catre celulele canceroase, iar acest fenomen este foarte important,deoarece aceste celule au nevoie de glucoza pentru a se dezvolta.
  Datorita continutului bogat in beta-caroten, care este de 2 ori mai mare decat cel continut de broccoli, momordica ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. 
  Extractul de Momordica areefect de trei ori mai puternic contra virusului herpetic sensibil la Aciclovir. 
  Uz intern: - diabet, pancreatite,colesterol marit, hepatopatii cronice, neoplazii, adjuvant in tratamentul SIDA, paraziti intestinali, herpes oral sau genital, tumori, leucemie, hipertensiune arteriala - sub forma de decoct si tinctura din frunze, suc de fructe. Contraindicatii: - Consumul plantei sub orice forma este contraindicat in caz de sarcina (este abvortiv), alaptarea, hipoglicemie, copii cu varsta sub 5 ani.
  Tratamente se fac sub forma de decoct,si tinctura din frunze sau suc de fructe Dozajul zilnic recomandat de momordica este de 50-100 ml/zi, impartit de 2-3 ori in decursul unei zile.
    Atentie!!Consumul excesiv de suc de castravete amar poate cauza dureri abdominale si diaree.
  Copii sau orice persoana hipoglicemica nu trebuie sa consume momordica deoarece compusii sai scad zaharul din sange si pot cauza hipoglicemie acuta. 
  D-naGabriela Vlăsceanu, farmacist în cadrul companiei Hofigal: “Noi producem capsule care conţin 500 mg de extract uscat din fructele de Momordica charantia. Extractul are efect de reducere a glicemiei, precum şi acţiune antidiabetică. De asemenea, este antibacterian, antivirotic, antiparazitar şi chiar antitumoral. Efectul de reducere a glicemiei îl are o substanţă din acest fruct, numită “polipeptid p”, o adevărată “insulină verde”, deoarece are un efect hipoglicemiant remarcabil".
  Tratamentul cu acest compus poate determina reducerea dozei necesare de insulină si pentru diabetul zaharat de tip I.
  O altă substanţă aflată în fructul de Momordica este momordina. Aceasta are acelaşi efect hipoglicemiant şi antidiabetic puternic, chiar mai intens decît tolbutamida, medicamentul clasic folosit în diabetul de tip II. Toate acestea au fost demonstrate prin teste de farmacologie experimentală şi confirmate de studii clinice. 
 Extractul de Momordica are efect de trei ori mai puternic contra virusului herpetic sensibil la Aciclovir. Proprietăţile sale antiherpetice pot aduce servicii importante terapeuticii actuale, avînd în vedere caracterul rebel al erupţiilor herpetice (orale şi genitale) şi chiar în tratamentul unor tumori”.
  Durata tratamentului antidiabetic cu extractul de Momordica este de 4 săptămîni, iar după o pauză de 4 săptămîni se poate relua, la indicaţia medicului specialist. Utilizarea preparatului necesită precauţii la hipoglicemici şi la copiii sub trei ani. 
  Preparatul este contraindicat în cazuri de sarcină, hepatită, ciroză, colecistită, infecţii HIV/SIDA.
  Mod de utilizare 
 Intern – sub formă de decoct din 3-4 rondele de fructe. Fructele uscate se introduc când apa atinge temperatura de fierbere, se lasă să dea în 5-6 clocote, apoi se infuzează 10-15 minute. Preparatul astfel obținut se filtrează și se bea neîndulcit sau îndulcit cu un îndulcitor natural din Stevia rebaudiana. Sunt recomandate 3 ceaiuri pe zi, în cure de 6 săptămâni.
  Momordica poate fi consumata ca un fruct, din ea se mai extrag ingrediente pentru condimente amare si este utilizata pentru proprietatile medicale.
  In bucataria asiatica este foarte raspandita. Acolo fructul de momordica se adauga verde in diferite tipuri de preparate culinare, de la supe, pana la combinatii de carne si taitei. Se pregatesc si sucuri din acest fruct. Este extrem de consumat si apreciat in Okinawa (Japonia), zona recunoscuta pentru longevitatea locuitorilor sai.
  Pentru a preveni sau trata diabetul zaharat beţi un pahar cu suc proaspăt de castravete amar în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, adăugaţi în meniul zilnic seminţe măcinate de castravete amar sau preparaţi un decoct prin fierberea unor bucăţi din acest fruct în apă. Aveţi grijă să nu luaţi în acelaşi timp şi medicamente pentru micşorarea nivelului de zahăr din sânge, deoarece riscaţi să suferiţi o scădere dramatică a glucozei!
  Recomandari 
 Castravetele amar este o plantă valoroasă atât din punct de vedere alimentar cât și fitoterapeutic.
  Proprietățile hipolipemiante și în special cele hipoglicemiante au fost subiectul a numeroase cercetări științifice. Pe scurt, una din proprietățile fitoterapeutice ale acestei plante este reducerea cantității de glucoză din sânge prin inhibarea gluconeogenezei, datorată conținutului de insulină vegetală. De asemenea, a fost observată și o creștere a ratei de utilizare a glucozei la nivelul hepatocitelor. În plus, complexul de substanțe active din această plantă contribuie și la refacerea funcției pancreatice. Nu în ultimul rând, efectul de reducere al grăsimilor din sânge este obținut prin reglarea metabolismului lipidic și menținerea unui echilibru normal între cele două fracțiuni de colesterol HDL și LDL
  Indicaţii clinice pentru Momordica Charantia In Pezent,Momordica charantia (în primul rând sub forma de extract din fruct) este util în următoarele tipuri de patologii: diabet zaharat, dislipidemie, infecţii microbiene şi, posibil, ca un agent citotoxic pentru anumite tipuri de cancer.
  Mecanisme de acţiune 
  Mecanismul cel mai bine cercetat este efectul de scădere a glucozei din sânge. Cercetarea a demonstrat că extractele de Momordica Charantia cresc utilizarea glucozei de către ficat, scad gluconeogeneza prin inhibarea a două enzime cheie (glucoză-6-fosfatază și fructoză-1,6-bisfosfataza) și îmbunătatesc oxidarea glucozei prin activarea glucozo-6-fosfat dehidrogenazei. 
 Extractele de MC, de asemenea, îmbunătățesc recaptarea celulară a glucozei, promovează eliberarea de insulină și potențează efectul și creșterea numărului de celulelor beta producătoare de insulina din pancreasul animalelor.
   Recomandări terapeutice 
 1. Diabetul zaharat de tip 2 şi complicaţiile acestuia: Studiile au demonstrat o îmbunătaţire semnificativă statistic a toleranței la glucoză la diabeticii de tip 2 cărora li s-a administrat Momordica Charantia. Aceasta are rol în conservarea celulelor β pancreatice şi a funcţiilor acestora. Datele obţinute din studiile clinice atestă că aportul suplimentar de castravete amar poate duce la micşorarea unor parametri principali, cum ar fi HbA1c și glicemiași, prin urmare, reduce cu până la 42% riscul de a dezvolta sechele în această populaţie de pacienţi.  
 Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat îngrijorătoare și poate fi o cauză de handicap sever. Momordica Charantia poate să întârzie sau să prevină neuropatia indusă de diabet, acționând ca antioxidantii, prevenind dezvoltarea de anomalii funcționale cauzate de diabet zaharat.
 2. Dislipidemii:Efecte hipolipemiante ale Momordica Charantia rezultă din inhibarea activităț>ii lipazei pancreatice și ulterior scăderea absorbției lipidelor. Diminuarea semnificativă a trigliceridelor și a colesterolului LDL și creșterea HDL colesterol s-au observat în toate studiile.
 3. Obezitate: Un alt mecanism prin care castravetele amar scade glicemia în mod indirect, este prin reducerea tesutului adipos și normalizarea toleranței la glucoză.Obezitatea sau grăsimea corporală excesivă reprezintă un factor de risc major pentru a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Mai mult de 80 de procente din diabetici de tip 2 sunt obezi sau supraponderali. Excesul de tesut adipos, în special în jurul abdomenului, determină celulele organismului de a deveni rezistente la insulina proprie și conduce la hiperglicemie. De aceea, mulți diabetici supraponderali pot îmbunătăni, glicemia scăzând în greutate prin alimentația corectă și exercitii fizice regulate. O alta cale pentru diabetici de a pierde în greutate este utilizarea de suplimente pe bază de plante, cum ar fi Momordica Charantia.
 4. Infecţii microbiene: Momordica Charantia inhibă dezvoltarea a numeroase bacterii gram-negative și gram-pozitive, inclusiv E. coli, Salmonella, Shigella, Staphylococcus, Pseudomonas, Streptobacillus, Streptococcus, Helicobacter pylori, și organisme parazitare E. histolytica ș>i Plasmodium falciparum. Efectul antiviral in cazul HIV, HSV, Polio se realizeaza prin afectarea replicării virale deoarece Momordica Charantia inhiba sintezei proteinelor în celulele infectate.
 5. Hipertensiunea arteriala: Momordica charantia poate produce o normalizare a presiunii arteriale sistolice. Inciden&#539a hipertensiunii arteriale a crescut la persoanele cu diabet zaharat tip 2. Diabetul reprezintă în sine un risc major de morbiditate și mortalitate cardiovasculară. Acest risc este considerabil crescut de co-existența hipertensiunii arteriale. 
 6. Rol anticancerigen: Studiile în vitro au arătat că fructele de castravete amar și extractele din semințe inhibă creșterea liniilor de celule cancerigene de mai multe tipuri: adenocarcinom de prostată cancer de colon cancer de sân leucemie limfoidă, limfom, Boala Hodgkin melanomul carcinom scuamos de limbă și de laringe carcinoamele vezicii urinare.
 Toxicitate si efecte secundare 
 Ingestia orală de Momordica Charantia este sigură, fapt demonstrat de consumul pe termen lung a fructelor în culturile asiatice. Pentru că semințele de castravete amar conţin momordicina, dovedita a avea efecte antifertilitate (la şoareci de sex feminin), acestea nu sunt recomandate persoanelor care doresc să rămâna gravide. Ȋn portofoliul Hofigal se regăseşte acest remediu natural sub forma de comprimat acoperit ce conţine pulbere şi extract din Momordica charantia (castravete amar) şi excipienţi. Produsul este bine tolerat la dozele şi ritmul de administrare recomandate (Adulţi: câte 2 - 6 comprimate acoperite pe zi în funcţie de nivelul glicemiei), mai ales dacă preparatul este recomandat de un medic cu experienţă în fitoterapie. Dr. Aniela Kinn - Medic specialist medicină de familie

Un comentariu:

alfachemistry spunea...

Products listed on our website are either in stock or can be resynthesized within a reasonable time frame. momordica charantia extract