Papadia

  Păpădia face miracole! 
 Rădăcina şi frunzele sunt bogate în fructoză şi inulină, conţin principii active, acizi fenolici şi steroli. 

 Frunzele au în compoziţie şi flavonoide, săruri de potasiu şi cumarine. 
 În scop terapeutic, de la păpădie se folosesc frunzele care conţin vitaminele A, B, C, D şi H, luteina, betacaroten, elemente care ajută la pierderea în greutate. 
 Papadia contine: Vitamina A, B1, B2, B5, B6, B12, C, E, D, G si P Potasiu Sodiu Calciu Fosfor Fier Magneziu Cupru Cobalt Zinc Inulina Pectina Acid galic Acid linoleic si linolenic 
 În scopuri alimentare şi medicale se recoltează toate organele plantei (frunze, tije, rădăcini), cea mai indicată fiind recoltarea părţii aeriene (herba) împreună cu rădăcina. 
 Frunzele bazale se adună primăvara devreme, pentru a fi consumate proaspete, în salate. 
 Tulpinile (tijele) se adună fără floare, din aprilie până în septembrie, pentru a fi mâncate câte 8-12 în fiecare zi. 
 Rizomii şi rădăcinile se recoltează în lunile iulie-octombrie, când au un conţinut maxim de taraxacină (principiu amar) şi de inulină. Uscarea se face la soare sau artificial, la 40-500C. 
  Frunzele, care au un gust un pic similar cu rucola, conţin mult beta – caroten, care este cea mai comună sursă de vitamina A. 
 Doar o porţie de frunze de păpădie conține până la de două ori doza zilnică necesară de vitamina A. În plus, ne oferă până la 50 % din necesarul zilnic de vitamina C și sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina E. 
 Rădăcina și frunzele pot fi adăugate în salate alături de alte legume, însă pentru că păpădia este uşor amară, mergeţi pe ideea de puţin! 
 Florile de păpădie sunt, de asemenea, comestibile, având rol terapeutic de a stimula stomacul, splina, pancreasul şi digestia în general. Acestea conţin compuşi numiţi flavonoide, care dau florilor culoarea galben.
  Flavonoidele sunt aceiași antioxidanţi care se găsesc în vinul roşu şi în ceaiul verde, care ajută în lupta împotriva bolilor. Puteți adăuga petale de flori direct în salate sau le puteţi prăji uşor în ulei de măsline alături de alte legume. 
 Petalele de flori sunt folosite şi pentru a face vin de păpădie iar rădăcinile sunt folosite pentru celebra cafea fără cofeină din păpădie. Este un diuretic puternic, curăţă sângele şi sistemul digestiv, elimină metalele grele din ţesuturi şi ajută la dizolvarea pietrelor de la rinichi. 
 Tratează bolile de ficat şi de bilă 
 Substanţele active care se găsesc în păpădie stimulează activitatea stomacului, a ficatului şi a bilei, având un efect diuretic care ajută organismul să elimine toxinele. De asemenea, conţine substanţe care protejează celulele hepatice şi are un efect tonic asupra ficatului 
 Detoxifiant puternic 
 Datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţine, păpădia acţionează ca un tonic şi ca un diuretic asupra organismului, are un puternic efect detoxifiant, curăţă sângele, ficatul şi colonul de toxinele acumulate în timp, le regleaza activitatea şi le stimulează 
 Totodată, tulpinile de păpădie ajută la revitalizarea celor veşnic obosiţi şi bolnăvicioşi. Aceste tulpini odată ajunse în stomac, îmbunătăţesc sucul gastric al stomacului, curăţându- l de substanţele care se depun de-a lungul timpului şi care îngreunează buna funcţionare. Tot aceste tulpini consumate pe o perioada de 30 – 40 zile, acum, primăvara, când sunt fragede şi zemoase, sunt un remediu invizibil pentru cei care suferă de artrită şi reumatism. 
 Preparatele pe bază de păpădie sunt indicate în caz de dischinezii biliare, dispepsii, colopatii, hepatite acute si cronice, ciroză hepatică, litiază biliară, microlitiază renală, detoxifiere, reumatism, ulcere aftoase, gastrită. 
 Reduce riscul de infarct 
 Păpădia are un conţinut ridicat de potasiu şi magneziu, două minerale care ajută la detoxifierea sângelui, la scăderea tensiunii şi a colesterolului, reducând astfel riscul bolilor de inimă, a infarcturilor şi a atacurilor cerebrale. 
 Adjuvant pentru diabetici 
 Această plantă conţine o substanţă numită inuină, foarte benefică pentru oamenii care suferă de diabet sau de hipoglicemie. 
 Consumul de păpădie previne şi lupta împotriva diabetului şi echilibrează nivelul de zahăr din sânge, ajutând astfel şi în curele de slăbire. Păpădia poate normaliza nivelul de glucoză din sânge și poate diminua nivelul de colesterol total și trigliceride, în același timp cu creșterea HDL. 
 Frunze de papadie consumate crude in salate de primavara si vara;
  Ceaiuri din frunze si flori de papadie uscata, deshidratata la umbra sau in aparat. Se recomanda o cura de 6 luni cu o ceasca de ceai de papadie dimineata pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de micul dejun. 
 Uz sub forma de tinctura  – se recomanda precautie din cauza continutului de alcool. 
 Daca aveti probleme hepatice, renale sau hipertensiune arteriala evitati consumul de tinctura de papadie; 
  Forme de preparare în uz intern  
 - infuzie din două linguriţe plantă uscată la 250 ml apă clocotită; se infuzează 10-15 minute, se strecoară şi se beau zilnic 2-3 ceaiuri puţin amărui, după mesele principale, timp de 4-6 săptămâni, având efecte în purificarea sângelui, icter, colecistite, dischinezie biliară, normalizarea circulaţiei sângelui, ateroscleroză, reumatism, gută, afecţiuni cronice ale aparatului urinar, vindecarea varicelor şi ulcerelor varicoase şi eliminarea toxinelor din organism; 
 - decoct din amestecul de 40 g herbă uscată de păpădie, 20 g frunze de mesteacăn, 15 g flori de soc şi 25 g scoarţă de cruşin sau herbă de volbură, din care se ia o linguriţă de 250 ml apă rece; se fierbe 5-10 minute, se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se beau zilnic 2-3 ceaiuri călduţe şi neîndulcite între mesele principale, într-o cură de peste o lună, având efecte în combaterea obezităţii şi celulitei;
 - salată din 100 g frunze tinere, recoltate primăvara până în mijlocul verii, care se ţin 30 de minute în apă sărată pentru a îndepărta gustul amărui; se mărunţesc şi se amestecă cu 25 g pătrunjel verde, 50 g praz tocat, 15 ml ulei, sare, piper, oţet şi mărar. După o cură de două săptămâni are proprietăţi nutritive la convalescenţi şi la persoane anemice, aducând organismului un supliment de săruri (ex. calciu, magneziu), compuşi proteici şi substanţe antibiotice naturale;
  - tulpini (tije) fragede, mestecate în gură, pe stomacul gol, câte 5-8 bucăţi pe zi, timp de 2-4 săptămâni, cu efecte de ameliorare rapidă a durerilor reumatice şi a inflamaţiilor glandulare şi hepatice, stimularea funcţiei vezicii biliare cu dizolvarea şi eliminarea calculilor biliari, combaterea dischineziei biliare, gastrite hiperacide, ateroscleroză, gută, depurarea sângelui, afecţiuni ale splinei, evitarea stării de oboseală şi lipsa de energie. 
 Sucul din rădăcini tonifică organismul 
 - suc din rădăcini proaspete şi frunze, preparat în lunile august-septembrie, prin adaos de glicerină (o lingură), apă şi alcool de 90°; se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi, timp de 3-6 săptămâni, fiind indicat în obezitate, reumatism, litiază, stimulent al funcţiilor hepatice şi renale; elimină calculii biliari, şi intervine în stări de oboseală, astenie nervoasă, afecţiuni dentare, revigorarea tenului şi în boli circulatorii. Datorită proprietăţilor depurative, scade colesterolul din sânge. Este un bun aperitiv, tonic şi reconfortant; 
 - suc din flori de păpădie (90 ml) în amestec cu 270 ml suc de morcov sau 120 ml suc din salată de grădină, cu efect în bronşite; - vin de păpădie dintr-un kg flori, care se fierb în 4 litri de apă timp de 10 minute; se lasă să macereze 20 ore, se strecoară şi se adaugă 500 g zahăr; după răcire se pune drojdie de vin pentru fermentaţie; 
 - tinctură de păpădie din 100 g rădăcini proaspete în 18 ml alcool 90°, 15 ml glicerină şi 17 ml apă; după macerare timp de 7 zile se strecoară şi se iau câte 15-20 de picături, de 2-3 ori pe zi, într-o cură de 4 săptămâni, având rol de drenaj al aparatului renal şi al vezicii biliare; 
 - pulbere din rădăcini şi frunze, uscate şi măcinate fin, din care se iau câte 5 g pe zi, în 3 reprize; se ţin sub limbă timp de 7-10 minute, după care se înghit cu miere; 
 - rădăcinile crude, spălate şi curăţate, mestecate în gură, au efecte în purificarea sângelui, îmbunătăţirea digestiei şi accelerarea diurezei, cu eliminarea toxinelor nocive din organism.

Niciun comentariu: