05 ianuarie, 2016

                     Generalitati

 Acest blog, nu oferă  servicii profesionale medicale de sanatate sau de orice alt fel. Informatiile pot fi folosite ca material de referinta si nu ca un sfat medical profesional. El nu înlocuiește consultatia sau vizita la medic.

       Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina. 
       Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului glucidelor si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange.>Boala apare atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta, sau cand organismul nu-si poate utiliza eficient propria insulina produsa.
  
       Regimul alimentar in diabetul zaharat este extrem de important, indiferent daca tratamentul include insulina, pastile sau doar dieta. 
 "Medicamentul să-ţi fie hrană, şi hrana să-ţi fie medicamentul" - spunea Hippocat, părintele medicinei, acum aproximativ 2500 de ani.
       Până nu de mult, în abordarea terapiei dietetice a diabetului, accentul cădea pe eliminarea surselor de glucide (zaharuri) rafinate sau a alimentelor care furnizează amidon, respectiv glucoză/fructoză (exemple: cereale, pâine şi alte produse de panificaţie, patiserie, fructe etc.). Din nefericire, odată ce glucidele complexe au fost eliminate, alimentaţia diabeticului se reducea cu precădere la grăsimi şi proteine.

       Conform Dr. Sorin Ioacara, varianta pe scurt este urmatoarea:

  • fara bauturi racoritoare, nici macar “lite”, doar apa simpla sau apa minerala. 
  • nimic prajit, doar gratar sau fiert. 
  • fara banane, struguri sau prune, sunt permise trei fructe de marime medie pe zi (de ex. mere, portocale, kiwi). 
  • cand simtiti gustul dulce in gura, fugiti de el, inseamna ca alimentul nu e bun. 
  • nu se adauga zahar la nimic. Se foloseste zaharina, insa doar in lichidul la temperatura la care se poate consuma (daca se pune in lichidul foarte fierbinte poate genera compusi cancerigeni. Se pot folosi in siguranta 5-6 pastile de zaharina pe zi. 
      Noua abordare dietetică în tratamen­tul diabetului este remarcabil de simplă.    
 1.     Fructele, legumele, leguminoase­le, zarzavaturile şi cerealele integrale să constituie elementele de bază în me­niul dumneavoastră zilnic. 

       Se ştie că alimentaţia vegetariană este bogată în fi­bre alimentare solubile şi insolubile care vor reduce viteza de absorbţie a glucozei în sânge, ajutând astfel la reducerea gli­cemiei. Pentru că rafinarea şi procesarea alimentelor elimină fibrele alimentare şi adaugă zahăr, ulei şi grăsimi, cu cât veţi alege surse de alimente mai bogate în glucide complexe în starea lor naturală, cu atât mai bine.
2.        Evitaţi alimentele-problemă: cărnurile de toate tipurile, produsele lactate grase şi ouăle. Alimentele de origine animală conţin cantităţi mari de grăsime şi colesterol şi aduc multe calorii, crescând în felul acesta riscul bolilor de inimă şi al obezităţii şi produ­când concomitent creşterea rezistenţei la insulină. în ceea ce priveşte satisfacerea necesarului de proteină, cea mai bună alegere este orientarea spre sursele vege­tale precum leguminoasele - fasole, soia, linte, mazăre, năut cereale integrale, nuci şi seminţe.
3.        Reduceţi cât mai mult posibil cantitatea de ulei adăugată la pregă­tirea mâncării. Dietele bogate în lipide (grăsimi) de orice fel pot compromite sensibilitatea celulei la insulină. Cu alte cuvinte, insulina va avea dificultăţi în a-şi îndeplini funcţia de a trece glucoza din sânge în celulă. Lucrul acesta este adevărat mai ales în cazul grăsimilor saturate: grăsimile tari, la temperatu­ra camerei (unt, untură, margarină, smântână etc.), şi mai puţin sau deloc în cazul grăsimilor mononesaturate (surse importante: uleiul de măsline, uleiul de soia, uleiul de rapiţă şi de in).
     Medicamentele si chirurgia nu ofera vindecare diabeticilor !!!  Aceste medicamente nu rezolva cauzele bolii. 
          Hrana pe care o mancam are o influenta enorma asupra bolii.  O alimentatie potrivita nu numai  previne ci si trateaza diabetul.         
                HRANA ESTE CEL MAI BUN MEDICAMENT   (Prof. dr. ed. Hans Hauner)

   Grăsimile - mai „vinova­te" decât zaharurile
In ultimii ani, cercetarea ştiinţifică a condus la o nouă abordare, în ca­drul căreia accentul pare a se muta de pe glucide pe grăsimi. Grăsimile sunt considerate astăzi duşmanii primor­diali ai diabeticului. Cercetătorii au observat că, pe măsură ce alimentaţia este mai bogată în grăsimi, se îngre­unează misiunea insulinei de a intro­duce glucoza (zahărul din sânge) în celule. Modul exact în care se alterea­ză funcţiile insulinei nu este elucidat pe deplin. Ceea ce este clar este faptul că, atunci când reducem consumul de grăsimi din alimentaţie, precum şi procentul de grăsime corporală, ajutăm acest hormon important, produs de pancreas - insulina - să-şi îndeplinească funcţia în mod eficient. Dietoterapia modernă în diabet se focalizează pe reducerea consumului de carne, de produse lactate grase (nesmântânite), de grăsimi şi uleiuri,
în timp ce este încurajată creşterea consumului de cereale integrale, de legume şi leguminoase, precum şi de zarzavaturi.

 Dieta vegetariană - ideală pentru diabetici
Ca o confirmare a studiilor făcute în diverse centre de tratament al dia­betului din ţări avansate, reflectând experienţa sutelor de diabetici care au urmat progra­mul de schimbare a stilului de viaţă promovat de centru, demonstrează eficienţa acestor schimbări dietetice simple, dar profunde. In aproximativ 80% dintre cazurile de diabet de tip II, glicemia revine la normal în doar 7-10 zile, majoritatea pacienţilor nemaiavând nevoie de medicaţia an- tidiabetică. O alimentaţie vegetariană echilibrată şi redusă in grăsimi este ideală în tratarea diabetului. De altfel, chiar în luările de poziţie recente ale Asociaţiei Dietetice Americane, sunt subliniate proprietăţile curative ale unei diete vegetariene nu doar în cazul diabetului, ci şi în bolile car­diovasculare, în obezitate şi chiar în prevenirea cancerului.

   O primă schimbare necesară în regimul alimentar este înlocuirea alimentelor procesate, bogate în carbohidrați, cu cereale integrale.
   Consumul de cereale integrale ajută la diminuarea nivelului de insulină secretat, al glucozei și a indexului glicemic. Mai mult, sunt bogate în substanțe nutritive, minerale și fitochimicale ce contribuie la micșorarea riscului de dezvoltare a diabetului. Ai la dispoziție o varietate largă de produse din cereale integrale, de la fulgi de ovăz pentru micul dejun, până la paste integrale sau orez brun pentru un prânz delicios.
   Dieta alimentară echilibrată recomandată pentru reducerea riscului de diabet trebuie completată cu fructe și legume proaspete, printre care și cartofi dulci, broccoli, varză, afine, citrice sau roșii. De asemenea, regimul alimentar sănătăos trebuie însoțit și de renunțarea la obiceiurile nocive precum fumatul.
      O a doua componentă importantă în tratarea diabetului este exerciţiul fizic. Un pro­gram regulat de mişcare face ca frec­venţa administrării insulinei pe cale injectabilă să se reducă şi, de cele mai multe ori, ca medicaţia orală să numai fie necesară.
      Mobilizarea muşchilor face ca masa musculară să de­vină un consumator feroce de combusti­bil (energie sub formă de glucoză). 
      Când diabeticul se angajează într-un program regulat de exerciţiu fizic aerobic, glucoza poate să intre în celulă fară prea multă insulină (sau poate chiar în absenţa ei).

    Atentie!  Ingrijirea pacientului si investigarea problemelor sale de sanatate se fac numai de catre personal medical calificat!


 

Un comentariu:

ronal2011 spunea...

Astazi am sa va vorbesc putin despre o noutate in Romania in ceea ce priveste marketingul in retea sau sistemul multi level marketing. Daca o mai fi existand in Republica Moldova asa ceva eu inca n-am aflat dar cei ce au aflat sa ne zica si noua.
Sunteti de-acord cu mine ca noi facem in fiecare zi o serie de cumparaturi la modul constient ? Adica acele cumparaturi pe care atunci cand le facem deobicei ne uitam in portmoneu sa vedem daca avem bani destui . Doamnele cumpara : mancare , consumabile , etc.,domnii cumpara bere , tigari , mai fac piata , insa noi mai facem inca 4 mari cumparaturi la modul inconstient , nu ca am fi inconstienti doar ca nu ne dam seama ca le facem , nu le percepem ca si cumparaturi , sunt aproape gesturi reflex. Dar haideti sa vedem despre ce este vorba.
Ce faceti cand ajungeti seara acasa si intrati pe usa ? Aprindeti lumina , corect? Iata , tocmai ati facut prima cumparatura la modul inconstient . Nimeni nu cauta in buzunar sa vada daca are bani sa cumpere curent . Apoi faceti un dus si "ati marcat"si a doua cumparatura -apa . Va este foame si incalziti mancarea pe aragaz , va uitati in buzunar sa vedeti daca aveti bani de gaz in ziua respectiva? Nici vorba , si iata ca ati facut cea de-a treia cumparatura la modul inconstient . In fine , puneti mana pe telefon si sunati o prietena , un prieten sau parintii. Si ati inchis serea cumparaturilor la modul inconstient . Sunt patru servicii de aur :apa , gazul , curentul electric si telecomunicatiile . Este pentru prima oara cand se sparge monopolul unui astfel de serviciu . Si astazi am sa va ajut sa intelegeti cum cu ajutorul unui serviciu de telefonie pe care il utilizati zi de zi puteti sa va rotunjiti veniturile familiei si chiar sa dobanditi independenta financiara.
Iata cele mai importante caracteristici ale acestei idei de afacere:
-o afacere proprie.
-o piata globala
-o afacere care se multiplica
-un produs unic care: -se vinde o singura data.
-se utilizeaza zilnic.
-obtineti un venit recursiv luna de luna...
Sa vedem cu cine avem de-a face: LV7 este compania de distributie care poate fi formata din noi toti iar Necc telecom este infrastructura , compania care furnizeaza tonul .
Necc Telecom a fos fondata de dl Daniel Popa , un american de origine romana , de la poalele muntilor apuseni (Balnaca) care a plecat in state sa inplineasca visul american , si a reusit . Dupa ce a lucrat in PECO , director de vanzari intr-o banca si in telecomunicatii a hotarat sa-si ia viata in propriile maini si a infiintat propria companie de telecomunicatii Necc Telecom (centru national de comunicatii etnice). Doi ani s-a zbatut sa obtina licenta intr-o piata acerba , peste 6000 de companii si luand Necc-ul de nicaieria l-a dus pana pe locul 6 . In prezent dl Daniel Popa detine doua companii de profil Necc Telecom si Puls Telecom si este prezent cu acestea in SUA , Canada si Australia dar in varianta clasica , a firului de cupru gen Romtelecom.
Astazi LV7 si Necc Telecom sunt intr-o adevarata expansiune si intrand in Europa , prima tara in care a descins este Romania dar cu o noua orientare , o noua tehnologie si o noua distributie. Suntem BORNA 0 a acestei afaceri oameni buni. Noua tehnologie este VOIP -voce peste internet ceea ce ne permite utilizarea inernetului si implicit GLOBALIZAREA convorbirilor . Iata o mare diferenta intre companiile concurente care sunt nationale si nu globale. Noua distributie este IN PARTENERIAT sau din om in om sau prin celebrul sistem multi level marketing gen AMWAY , ORIFLAME , etc dar tot in sistem mlm mai vinde si TOYOTA , CITY BANK , XEROX , COLGATE , GENERAL MOTORS , etc.(va urma) .
Daca doriti sa intrati in posesia mai multor detalii, rog sa imi trimiteti pe posta electronica un mesaj.
E-mail: ronal2011@mail.com